Cultură

O seară de excepție la Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean

O seară de excepție la Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean

Consiliul Județean Timiș vă invită la „Noaptea Muzeelor” 2018, pentru o seară de excepție la Muzeul de Artă, Muzeul Național al Banatului și Muzeul Satului Bănățean. Trei locații diferite, evenimente, spectacole, concerte, INTRARE GRATUITĂ.

Astfel, cu prilejul celebrării celei de-a XIV-a ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 19 mai, în intervalul orar 20.00-01.00, Muzeul Național al Banatului vă invită să participați la un eveniment complex denumit RONDUL DE NOAPTE, o sărbătoare a colecțiilor și a creativității artiștilor participanți. Manifestarea va cuprinde vizitarea gratuită a expozițiilor temporare ale muzeului și vizionarea de spectacole de reconstituire istorică în acorduri de muzică medievală.

În intervalul orar mai sus menționat (ultimul acces permis, ora 00:30) vor fi accesibile pentru vizitare expozițiile:

  • Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: Ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Aspecte economice – Expoziția ilustrează dezvoltarea economică a Timișoarei între sfârșitul sec. al XVIII-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea, prin intermediul ei fiind prezentate bunuri de o valoare excepțională care fac parte din patrimoniul muzeului.
  • Patrimonium 2017 – Expoziția prezintă o parte din exponatele ce au îmbogăţit colecţia muzeului în cursul anului 2017, bunuri provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii. Acestea vor fi însoţite şi de alte exponate mai vechi care pe parcursul anului 2017 au beneficiat de restaurare.
  • Expovenatoria, ediția a VI-a – Prin intermediul acesteia se pot admira trofee cinegetice autohtone, trofee de vânat african, arme de vânătoare, dar şi tablouri şi decorațiuni specifice;
  • Muzeul Popas – Expoziție de caricatură semnată maestrul Ștefan Popa Popa’s. Între orele 20.00 – 24.00, caricaturiști talentați: Leonte Năstase, Mara Ungureanu, Răzvan Băncilă alături de prof. Marian Avramescu, caricaturist distins cu numeroase premii internaționale și Maestrul Popa’S vor realiza gratuit caricaturi publicului doritor.
  • Prevernisaj Baraka/BK Squad// – Expoziție de artă contemporană.

Curtea Bastionului Maria Theresia va fi spațiul perfect pentru vizionarea de spectacole de reconstituire istorică, prezentare de arme și tehnici de luptă din trecut, concerte LIVE și spectacol de lumini și foc, cu PEREGRINII, LUPUS DACUS și Asociația de păstrare a tradițiilor LOSONCZY ISTVAN.

Program spectacole:

  • 20.00 – 20.45 RĂZBOINICII VEACULUI XVI – reconstituire istorică realizată de Asociația reconstituire istorică și păstrare a tradițiilor Losonczy Istvan.
  • 21.00-22.00 AMURGUL CASTELANILOR – concert LIVE însoțit de spectacol de lumini și foc – Peregrinii.
  • 22.00-23.00 CENTENARIUM – concert LIVE Lupus Dacus, formație cunoscută pentru repertoriul muzicii vechi și tradiționale.

          Sâmbătă, 19 mai 2018, orarul de vizitare diurn al muzeului va fi între orele 10:00 și 14:00.

Și Muzeul Satului Bănățean vă invită, cu prilejul evenimentului “Noaptea Muzeelor”, să redescoperiți frumusețea arhitecturii caselor bănățene aflate în secția din aer liber, iar in sălile expoziționale din cadrul secției pavilionare să vizitați expoziția itinerantă „Dimitrie Gusti – o cercetare în Ținutul Hălmagiului”, expoziția de port popular „Ormanul cu țoale”, expoziția de costume tradiționale din Banat „Din lada de zestre a Banatului” și expoziția de fotografie etnografică „Străbunii”.

Tot în aceeași noapte, la ora 20, în sala de conferințe va avea loc lansarea catalogului „Portul tradițional din Banatul de câmpie” al autorilor dr. Maria Hadiji și drd. Marius Matei.

Circuitul de vizitare de la Muzeul Satului Bănățean cuprinde Aleea principală: obiectivele Vama Timișoara, Bata, Căpâlnaş, Jupâneşti, Birchiș, Chizătău și  Centrul Civic: Biserica Topla, Şcoala Bârna, Primăria Sărăzani și Casa Națională Babșa.

Programul de vizitare este între intervalul orar 19:00-24:00, iar ultimul acces permis va fi la ora 23:45.

Cu ocazia ˮNopții muzeelorˮ, Muzeul de Artă din Timișoara va redeschide Expoziția Corneliu Baba, exclusiv cu lucrări donate de artist respectivului muzeu. De asemenea, gratuit vor fi accesibile spre vizitare: expoziția de pictură și grafică Victor Vasarely, expoziția de pictură Ștefan Szönyi, Monumental, expoziția Loss of Soul a artistului Reszegh Botond, dar și expozițiile permanente de artă europeană, artă bănățeană veche, artă religioasă veche și artă românească. În plus, fațada clădirii va fi ea însăși o expoziție, rezultat al proiectului SPECTRUM. În nișele geamurilor au fost așezate filtre cromatice, împrumutând strategii ale Op-art și transformând fațada într-o desfășurare cromatică de excepție.

 De la ora 18:00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă sunteți invitați la recitalul  „Olimpicii Timisoarei”, în cadrul căruia vor interpreta  Philip Goron, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” și câștigător al locului I  percuție la Olimpiada națională 2018 și Lucas Kohl, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” și câștigător al locului I  pian la Olimpiada națională 2017.

Programul de vizitare este în intervalul orar 18:00-24:00.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*