Life-style

Horia Colibășanu se pregătește de ascensiunea finală în Himalaya

Horia Colibășanu se pregătește de ascensiunea finală în Himalaya

Alpinistul timişorean Horia Colibășanu se pregăteşte de cea mai importantă etapă a expediţiei. Anul acesta, obiectivul lui alpinistului în Himalaya este deschiderea unei rute noi pe Everest (8.848m).

Sportivul se află acum în tabăra de bază situată la 5.400 metri altitudine şi aşteaptă un interval de cinci zile cu prognoză de vreme bună, condiţie esenţială pentru succesul proiectului din această primăvară. În ultimele săptămâni, a parcurs de mai multe ori traseul de urcare până la 7000 de metri altitudine, l-a echipat împreună cu colegul său Peter Hámor, astfel încât, în urcarea finală, să aibă cât mai puţin echipament.

„Ultimele săptămâni au fost destul de grele. Am muncit enorm la echiparea traseului. Am pus peste 350 de metri de coardă ca să asigurăm porţiunile cu gheaţă, am cărat mult echipament. Suntem în base camp acum şi s-ar putea să coborâm până la 4500 de metri, să ne odihnim în aşteptarea ferestrei de vreme bună. Avem nevoie cam de cinci zile cu vreme bună pentru a putea porni”, a transmis Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu a mai adăugat că ascensiunea finală va avea loc până cel târziu în 25 mai când se termină sezonul de primăvară în Himalaya, perioada cu vreme favorabilă expediţiilor la peste 8.000 de metri altitudine.

Alpinistul timişorean este considerat ca fiind unul dintre cei mai performanţi alpinişti din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Anul acesta, are loc cea de-a 20-a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 15-a în Himalaya, iar data de întoarcere acasă este 3 iunie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*