Sănătate

“Produsul nu are efecte asupra sănătății”. Așa propune USR să scrie pe cutiile medicamentelor homeopate

“Produsul nu are efecte asupra sănătății”. Așa propune USR să scrie pe cutiile medicamentelor homeopate

Uniunea Salvați România (USR) propune modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Propunerea lansată de de USR, prevede ca pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, “Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.

O propunere legislativă lansată de USR stârnește controverse. Patru dintre parlamentarii partidului amintit vor să modifice Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. George-Edward Dircă, Mihai Goţiu, Florina Presadă și Adrian Wiener (toți senatori USR) au inițiat un proiect de modificare a legii amintite, iar în expunerea de motive citează un raport din anul 2010 al Comisiei pentru Știință și Tehnologie din Camera Comunelor din Marea Britanie, raport care concluziona că produsele homeopate sunt lipsite de efecte medicale. “Evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficient de mulți participanți înrolați, care să demonstreze ideea că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similare altor tratamente”, se mai precizează în expunerea de motive a modificării legii. Senatorii USR propun ca pe ambalajul medicamentelor homeopate să scrie, cu majuscule, “Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.

Cei patru inițiatori propun ca, asemeni Autorității de Reglementare a Bunurilor de Consum din SUA care a decis, în decembrie 2016, ca toate produsele homeopate al căror ambalaj are inscripționată vreo referință la vreun efect clinic asupra unei boli să conțină și atenționarea că “nu există dovezi științifice că acest produs are efect”.

Inițiativa legislativă mai prevede că, în cazul publicității la acest tip de produse se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată astfel: “Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*