Administrație

Nicolae Robu: “Membrii PNL Timiș vor să creeze un consorțiu anti-ambrozie”

Nicolae Robu: “Membrii PNL Timiș vor să creeze un consorțiu anti-ambrozie”
Adora Beauty

Lupta contra ambrozie continuă la Timișoara. Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de floarea-soarelui, dar și în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidențiale noi, unde construcțiile nu au fost terminate, pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, propune înfiinţarea unui consorţiu anti-ambrozie. Astfel, acesta îi invită pe primarii comunelor să îşi unească forţele pentru a combate ambrozia, care afectează 15 la sută din populaţie.“În urma unei discuții cu colegii PNL a apărut ideea de a crea un consorțiu anti-ambrozie. Această plantă e cumplită și putem să o combatem doar dacă noi, administrația Timișoarei și a comunelor adiacente acționăm împreună. Trebuie să facem front comun pentru că nu e de joacă cu această plantă. Provoacă alergii la 15% din populație și suferă cumplit. O să îi invit pe primarii comunelor, indiferent de culoarea politică, să stabilim împreună momentele de intervenție și sigur, modul în care să intervenim. Va fi un schimb de idei între noi să vedem fiecare cum consideră că a fost mai eficient să combată această plantă. Apoi convenim că intervenim cu toții în anumite perioade care sunt optime pentru intervenție. Tăiem într-un loc, vântul duce sporii în altul și se va înmulții.  Ar trebui extirpată, de fapt. Cine dorește să o păstreze să facă rezervație de ambrozie departe de oraș. Am înțeles că în Ungaria au rezolvat-o cu ierbicid”, a explicat edilul Nicolae Robu.

În perioada înfloririi plantei (iulie – septembrie), conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante.

Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor aeriene superioare, trezirea nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri). Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical.

Tratamentul specific constă în imunoterapie specifică, care costă în medie 4400 lei pe an, administrată pe o perioadă de 3 – 5 ani, tratamentul nefiind decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge între 300 – 500 km, de aceea intervențiile de limitare a răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național.

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*