Sănătate

Medicul stomatolog Cosmin Petrean, din clinica Pastel Dent Timișoara: “Implantul dentar oferă multiple avantaje și nu este așa dureros pe cât se crede”

Medicul stomatolog Cosmin Petrean, din clinica Pastel Dent Timișoara: “Implantul dentar oferă multiple avantaje și nu este așa dureros pe cât se crede”

Astăzi, implanturile dentare sunt, în multe cazuri, tratamentul potrivit pentru restaurarea dinţilor pierduţi, iar medicii au înregistrat un număr mare de cazuri realizate cu succes.

În plus, implanturile dentare sunt metode de tratament sigure, moderne și accesibile unei categorii sociale tot mai largi. Aceste dispozitive înlocuiesc practic rădăcina dentară pierdută și formează suportul necesar restaurării dinților pierduți. Pacienții edentați total, cei care și-au pierdut din diferite motive toți dinții, au șansa unor restaurări protetice confortabile, estetice și sigure, ceea ce le permite o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Tratamentul cu implant dentar poate fi indicat persoanelor care au lipsă unul sau mai mulți dinți, au o stare de sănătate bună și nu suferă de afecțiuni precum diabetul zaharat, infarct miocardic recent sau unele boli ale sângelui. Prezența acestor afecțiuni nu reprezintă în fiecare caz o contraindicație totală pentru operația de inserare a implantului dentar, doar că medicul trebuie să fie informat, pentru a putea lua măsurile necesare de precauție, în felul acesta fiind evitate complicațiile ulterioare.

De asemenea această intervenție trebuie făcută numai după ce medicul a studiat cazul atât clinic, cât și radiografic. Examenul radiografic cel mai indicat este un computer tomograf special, prezent în centrele de radiografie dentară computerizată, pe baza căruia medicul poate măsura exact, tridimensional, oferta osoasa a pacientului, rapoartele pe care le vor avea implanturile cu diferite formațiuni anatomice importante.

Prin tratamentul cu implanturi dentare, poate fi evitată prepararea dinților adiacenţi sănătoşi zonei afectate de lipsa dinţilor, iar un avantaj suplimentar al restaurării prin implanturi este păstrarea osului alveolar, care altfel, prin alte tratamente restaurative, s-ar resorbi, ducând adesea la complicaţii,  este de părere medicul stomatolog Cosmin Petrean, managerul Clinicii Pastel Dent Timișoara.

Procesul de osteointegrare și vindecare osoasă durează între 2 și 4 luni, în funcție de tipul de os, tipul de implant și starea de sănătate generală a pacientului. După acest timp poate începe procedeul de ”încărcare” a implantelor, respectiv poate fi început procesul clinico-tehnic de realizare a lucrării dentare care se va fixa pe implante.“Implantul dentar este o soluție de tratament stomatologic pe care o avem în arsenalul medicilor dentiști și mai nou, foarte mediatizat. Pacienții care pot beneficia de implantul dentar sunt numeroși. Categoria de vârstă este între 18-80 ani. Contează foarte mult starea de sănătate în general a pacienților care se adresează pentru astfel de tratament. Este important ca acești pacienți să aibă o stare de sănătate bună. Dacă au diabet sau o boală cardiovasculară este important să știm. Nu e o contraindicație absolută, e doar bine de știut pentru a lua atitudinea corespunzătoare în aceste cazuri. Este nevoie de implant dentar atunci când practic sunt pierduți dinții din diverse motive, iar pacientul nu mai are acel dinte de legătură din spate, adică nu mai putem face o punte totală. De asemenea pacienții care nu mai au niciun dinte sunt cei mai buni candidați pentru tratamentul cu  implanturi dentare”.

Foarte importante sunt controalele post operatorii care urmăresc vindecarea corectă a osului și țesulului moale ce înconjoară lucrarea, explică medicul stomatolog Cosmin Petrean, managerul Clinicii Pastel Dent Timișoara.

Procedura în sine nu durează foarte mult, ci pregătirea ei. Pentru că inserția implantului dentar presupune o intervenție chirurgicală și atunci ne pregătim corespunzător, exact ca într-o operație chirurgicală cu câmpuri sterile, instrumente sterile. Practic, este o intervenție sângerandă și trebuie să ne pregătim ca atare. Asta durează cel mai mult. Partea de închidere, de sutură, la fel durează mult. Să inserăm un implant dentar e o chestiune de 5-10 minute. Dar o intervenție poate să dureze o oră, o oră și jumătate. Depinde câte implanturi punem și cât de complex este. Pentru că am menționat că este o intervenție chirugicală, sigur că am asociat asta cu durerea. Avem nevoie de un pacient cooperant, conștient, care să se susțină singur fizic și să ne ajute uneori, prin a ține capul într-o parte sau într-alta. Dar nu este dureros, fiindcă anesteziile sunt foarte eficiente. Am avut un pacient care după ce i-am inserat un implant dentar a spus că dacă știa că e așa de simplu și nedureros își făcea demult. Cea mai puternic resimțită recuperare este și atunci când se fac aldiții de os, reconstrucții osoase concomitent cu implantul dentar. Într-adevăr, este un disconfort după, dar durerile nu sunt extrem de puternice. De obicei sunt calmate cu analgezice. După inserarea implantului dentar se va administra un protocol standard specific acestor intervenții, care presupune o terapie cu antibiotic, pe o perioadă de  7 zile, după cum indică medicul. Pacientul trebuie să stea liniștit două-trei zile, să nu depună efort fizic, nu va merge la sală și nici alte activități cu efort fizic intens, fiindcă riscăm o sângerare neașteptată sau un accident. Așadar, în prima săptămână după inserția implantului, pacientul trebuie să aibă un regim corespunzător, vitaminic, cu lichide, legume pregătite la aburi sau fierte, carne moale și toate alimentele trebuie să fie consumate călduțe, nu fierbinți. Și foarte important: să nu fumeze! E important pentru orice intervenție sângerândă la nivelul cavității orale. Am observat că pacienții fumători se vindecă mai greu. Iar studiile în domeniu ne spun că cel puțin cei care doresc implanturi dentare trebuie să reconsidere obiceiul de a fuma, iar dacă nu este posibil să reducă undeva pe la 7-8 țigarete pe zi. Iar în primele cinci zile după intervenție să nu fumeze deloc. Iar dacă cumva s-a făcut un sinuslift cu elevarea (ridicarea) membranei sinusale, atunci nu ar trebui să fumeze deloc în prima lună de la intervenție”.

Potrivit medicului Cosmin Petrean, avantajele implantului dentar sunt:

În primul rând, pacienții care folosesc și care abordează acest tip de tratament cu implanturi dentare nu necesită șlefuirea dinților buni, adiacenți, cum ar trebui să se întâmple dacă este folosit un tratament clasic cu punți dentare. Pentru a rezolva o edentație intercalată între dinți ar trebui să șlefuim cel puțin doi dinți care de cele mai multe ori sunt dinți perfect sănătoși. Folosind implantul dentar e un mare avantaj, nu mai trebuie să șlefuim dinții sănătoși ai pacientului. În al doilea rând, osul dentar suferă un proces de atrofiere, practic se micșorează. Prin inserția implantului dentar reușim să stopăm acest proces de atrofie osoasă. Un alt avantaj este pentru pacienții care nu mai au niciun dinte; în aceste cazuri lucrările protetice pe implanturi dentare ofera un confort si o siguranta mult mai mare fata de o proteza mobila. De asemenea aceste lucrări pe implanturi sunt mult mai eficiente in procesul de masticatie al alimentelor ”.

Clinica Pastel Dent din Timișoara oferă pacienților implanturi dentare confecționate din titan și zirkoniu, punți și coroane din porțelan pe implante și proteze pe implante tip ”overdenture”. “Implanturile dentare au devenit mult mai accesibile decât acum 10-15 ani. Sunt multe firme în domeniu care comercializează implanturi. Există o concurență. Nu tot ce este ieftin este și bun. Noi nu oferim implanturi ieftine, dar nici scumpe, ci vrem să oferim implanturile potrivite pentru fiecare caz în parte, din punct de vedere medical”, explică medicul stomatolog, Cosmin Petrean.

Pentru mai multe informații despre implanturi dentare si serviciile oferite de Clinica Pastel Dent Timisoara puteti accesa www.pasteldent.ro sau pagina de facebook: https://www.facebook.com/PastelDent/.    Programările le puteți realiza si online:  https://pasteldent.ro/programari-online/.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*