Cultură

Spectacol-eveniment la Timişoara: „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuţ

Spectacol-eveniment la Timişoara: „Regele moare”, cu Victor Rebengiuc și Mariana Mihuţ

„Mi-am spus că poți să înveți să mori, că poți să-i înveți pe alții să moară. Acesta îmi pare lucrul esențial pe care-l putem face, fiindcă suntem niște muribunzi care nu acceptăm să murim” , argumenta dramaturgul Eugène Ionesco scrierea piesei „Regele moare”.

O montare-eveniment a acestei capodopere aduce la Timișoara o distribuție extraordinară: Bérenger întâiul, regale – Victor Rebengiuc,   Regina Marguerite, prima soţie a regelui Bérenger întâiul – Mariana Mihuţ, Regina Marie, a doua soţie a regelui Bérenger întâiul  – Ana Ciontea, Doctorul, care e şi chirurg, călău, bacteriolog și astrolog-  Șerban Pavlu, Juliette, servitoare, infirmieră: Florentina Tilea, Guardul: Richard Bovnoczki.

Spectacolul regizat de Andrei și Andreea Grosu va fi jucat în 14 mai 2018, de la ora 20:00 , pe scena Operei Naționale Române Timișoara.

„Textul este cea mai caldă, înduioșătoare și sinceră mărturisire a omului Eugène Ionesco despre marea întâlnire finală. Neliniștile nesfârșite, agonia permanentă din Jurnalele sale își găsesc transpunerea dramatică într-unul dintre cele mai profunde „poeme” despre moarte și acceptarea ei. O metaforă alegorică a trecerii, o confesiune în oglindă a propriei conștiințe. Întreaga zbatere interioară a lui Bérenger ‒ revolta, frica, spaima, groaza, tristețea, bucuria, dorința de a trăi, amintirile, nostalgia, resemnarea ‒ nu este altceva decât un ceremonial al trecerii prin care el, omul, învață acceptarea, învață a muri. Dar Bérenger nu e singur. O are alături pe soția sa. Regina Marguerite și Regina Marie ‒ două aspecte ale uneia și aceleiași femei. Marguerite ‒ inițiatoarea, cea care permite accesul altor lumi „lumea dinaintea nașterii și cea de după”‒ ea îl naște, ea îl ajută să pășească în lumea de dincolo; Marie ‒ grația, tandrețea, fragilitatea ‒ neputincioasă în fața Morții. Regele moare e un spectacol de o emoție copleșitoare, în care fiecare dintre noi joacă rolul principal” –  Marie-France Ionesco

„Suntem fericiți. Au fost niște luni de lucru de care ne-am bucurat până la ultima sorbire. Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiți și pe care o să-i păstrăm așa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroși, emoționați, netrucați. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleșit, guardul neputincios, menajera fragilă și un rege care moare. Învățăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori și copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu și despre dragoste” – Andrei și Andreea Grosu.

Biletele pentru prima reprezentație a spectacolului la Timișoara costă, în funcție de loc, 120  de lei  și  100 de lei și se găsesc la Agenția Operei.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*