Social

Ce e bine și ce nu e bine să faci luni. Superstiții despre prima zi a săptămânii

Ce e bine și ce nu e bine să faci luni. Superstiții despre prima zi a săptămânii
Adora Beauty

Toată lumea detestă ziua de luni, când trebuie să te întorci la muncă, dar nu e un fenomen mondern. Lunea a avut dintotdeauna un rol important în credințele românești și au apărut superstiții colorate despre ceea ce e bine sau nu să faci luni. Unele dintre ele ne-ar putea fi de folos și azi!

Ia aminte la tot ceea ce vrei să faci luni! În cultura populară se spune că deciziile și situațiile prin care treci la început de săptămână te vor influența în următoarele zile.

Lunea este ziua unor noi începuturi, trebuie să fie o zi plină de energie, să iei decizii bune, să repari greșelile din săptămâna precedentă, să fii harnic, organizat, cumpătat și chibzuit. Spre deosebire de ziua de marți, care era considerată o zi nefastă, lunea era ziua cea mai bună să începi să muncești la proiectele noi. Dar iată și alte credințe sau superstiții despre ce e bine să faci luni.

Cum să atragi norocul în prima zi a săptămânii

În popor se credea că norocul sau ghinionul pe care îl ai luni te va urmări toată săptămâna, de aceea e bine să știi cum să atragi soarta cea bună și cum să te ferești de nenoroc.

Nu da nimic din casă sau din buzunar în zilele de luni. Nu e bine să faci luni împrumuturi, să dai bani sau să dai obiecte, nici măcar celor din familie sau celor mai buni prieteni. Nu e bine să dai nimic din locuință, ca nu cumva să îți dai afară norocul și să pierzi sporul casei.

Nu e bine să te tunzi, să te bărbierești sau să îți tai unghiile în ziua de luni. Toate aceste părți ale corpului sunt încărcate cu energia benefică pe care trebuie să o folosești luni, nu să o risipești, altfel se va risipi și bafta ta.

Trebuie să ai grijă pe cine primești în casă lunea, să fie un oaspete bun și vesel, să aducă norocul. Oamenii cu suflet negru aduceau sărăcia și necazurile în casă.

Ce să faci luni ca să ai parte de sănătate și prosperitate

În tradițiile religioase românești, există și Sfânta zi de Luni, pe care trebuie să o cinstești prin post și prin muncă. În vremurile mai vechi, preoții obișnuiau să treacă pe la casele gospodarilor în prima zi de luni a fiecărei luni noi și să binecuvânteze cu agheasmă locuința, familia și animalele. Astfel, el sporea norocul casei, aducea sănătatea și bucuria în familiile celor cu adevărat credincioși.

Postul ținut în zilele de luni aducea și el viață îndelungată și sănătoasă, precum și mai multă vitalitate celor care se luptau cu bolile.

De asemenea, trebuia să te ferești de orice sfadă lunea, să nu te cerți cu nimeni, să nu te superi pe nimeni și să nu invidiezi pe nimeni, pentru că toate aceste sentimente negative se adunau și rămâneau în suflet toată săptămâna.

Printre lucrurile mai puțin obișnuite pe care nu era bine să le faci luni se număra și luatul ouălor din cuibar. Lunea, ouăle rămâneau în cotineața găinilor, să se ouă mai cu spor toată săptămâna. Și aceasta superstiție era legată în mod simbolic de prosperitatea casei.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*