Sănătate

Factorii care cresc riscul de diabet

Factorii care cresc riscul de diabet

Există trei tipuri de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 și diabet gestațional.

Diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Diabetul de tip 2 apare atat din motive ce țin de moștenirea genetică, cât și din motive ce țin de stilul de viață. Diabetul gestațional apare pe perioada sarcinii la unele femei.

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar distruge beta-celulele, celule care se regăsesc în pancreas și sunt responsabile cu producerea insulinei. Iată care sunt factorii de risc în cazul acestui tip de diabet: moștenire genetică – riscul de a face diabet este mai mare pentru cei care au un părinte sau frate care suferă de această afecțiune;  afecțiuni ale pancreasului; vârsta – cu toate că acesta poate aparea la orice vârstă, specialiștii au observat ca diabetul de tip 2 se declanșează, în general, în perioada 4-7 ani sau în perioada 10-14 ani.

Diabetul de tip 2 este mai complex decât cel de tip 1, acesta apărând în urma unei combinații de factori, printre care și stilul de viață, alimentația și greutatea individului.

Factorii de risc care predispun la diabet de tip 2 sunt: kilogramele in plus sau chiar obezitatea; stilul de viață sedentar; moștenirea genetică; vârsta – diabetul de tip 2 apare la persoanele de peste 45 de ani; pacientul a suferit de diabet gestațional; sindromulovarelor polichistice; tensiune arterială mărită; nivel scăzut de colesterol “bun”, adică HDL ori nivel crescut de trigliceride în sânge.

Având în vedere că unii factori de risc pot fi ținuți sub control, pentru prevenirea diabetului de tip 2 individul trebuie să își mențină greutatea în valorile normale, să mănânce mai sănătos, să facă sport și să reducă nivelul trigliceridelor din sânge.

Factori de risc diabet gestațional

Diabetul gestațional apare numai în timpul sarcinii, la femeile care nu suferă de diabet de tip 1 sau de diabet de tip 2. Diabetul gestațional apare, în cele mai multe cazuri, în ultimele 3 luni de sarcină. Este foarte importantă monitorizarea cu atenție a sarcinii pentru depistarea timpurie a diabetului gestațional, care necesită dietă adecvată sau tratament. După naștere, diabetul dispare, însă medicii vor monitoriza în continuare proaspăta mămică pentru a se asigura că nu există probleme.

Factorii de risc pentru acest tip de diabet sunt următorii: prediabet – nivelul de zahar din sânge este destul de mare, însă nu atât de mare încât să se stabilească diagnosticul de diabet; tensiune arterială mărită; vârsta – femeile de peste 25 de ani prezintă risc crescut de diabet gestațional; istoric în familie în ceea ce privește diabetul de tip 2; afecțiuni de natură hormonală precum sindromul ovarelor polichistice; acumularea multor kilograme în timpul sarcinii; nașterea unui copil supraponderal.

(Foto: Pixabay/Sursa: Doc.ro)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*