Politic

Vicepreședintele Comisiei SRI, Marian Cucșa: “Am întrebat dacă în această perioadă au interceptat violatori, pedofili sau alte categorii care atentează la siguranța cetățenilor”

Vicepreședintele Comisiei SRI, Marian Cucșa: “Am întrebat dacă în această perioadă au interceptat violatori, pedofili sau alte categorii care atentează la siguranța cetățenilor”

Președintele ALDE Timiș și vicepreședinte al Comisiei SRI, deputatul Marian Cucșa, a dezbătut vineri un subiect important în cadrul unei conferințe de presă. Este vorba despre controalele Comisiei SRI la unitățile centrale ale Serviciului Român de Informații având ca obiectiv protocoalele dintre SRI și Ministerul Public.

Astfel, potrivit acestuia, în ultimele două săptămâni, împreună cu colegii săi din comisie au desfășurat mai multe controale la unitățile centrale ale SRI.“Am avut ca principal subiect analiza protocolului dintre SRI si Ministerul Public, un protocol care are o bază legală neconstituțională. Se referă la deciziile care nu au atribut de lege. Ne-au fost prezentate multe documente care au făcut baza protocolului. Protocolul s-a făcut la solicitarea doamnei Laura Codruța Kovesi care a luat legătura cu camaradul domniei sale, Florian Coldea. Am discutat printre alte lucruri cu cei de la Direcția Juridică despre mai multe aspecte. În primul rând, interceptarea cetățenilor pe bani foarte mulți. Vreau să vă spun că din banii de interceptări se făceau mii de kilometri de autostradă, se făceau zeci de spitale. Sunt cazuri, în care așa-zisa interceptare națională a costat mult mai mult decât valoarea unui presupus prejudiciu. Am întrebat dacă în această perioadă au interceptat violatori, pedofili sau alte categorii care atentează la siguranța cetățenilor. Au spus că NU. Dar în schimb au interceptat pe mulți, pentru abuz în serviciu, pe tot felul de chestiuni care trebuie combătute. Ei ne-au explicat și despre echipele mixte, cum se subordonau procurori, dar și despre consilierea juridică oferită de ofițeri procurorilor. Ne-au dat un exemplu foarte clar. Pe cazuri de corupție, un ofițer de la SRI putea să ofere consiliere juridică procurorului pe speța respectivă. Trebuie analizat în detaliu fiecare articol din protocol. S-au cheltuit foarte mulți bani pentru a se plăti polițe politice din partea celor care au guvernat țara timp de zece ani”, a explicat deputatul Marian Cucșa, vicepreședinte al Comisiei SRI.

Controalele vor continua în perioada următoare. Săptămâna viitoare vor avea loc audieri la comisie. “S-a ajuns la nevoie de modificare a legislației din 1991 care nu mai corespunde riscurilor și amenințărilor din 2018. Ca și Parlament, am făcut pași, am înființat acea comisie la care făceam referire mai devreme. Pentru modificarea legislației este o comisie care are mandate pe șase luni de modificare și redactare a legislației, din partea ALDE sunt eu reprezentant și secretar al comisiei.  Pornind de la nevoia de înființare a SRI noi ca și ALDE ne dorim ca prin SRI cetățenii să fie protejați. Nu să fie interceptați cum s-a întâmplat în ultimii ani în România. Ne dorim și respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor”, a conchis deputatul Marian Cucșa, vicepreședinte al Comisiei SRI.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*