Educație

Dascălii din Timiș au iesit în stradă. Ei cer mărirea costului standard pentru elevi

Dascălii din Timiș au iesit în stradă. Ei cer mărirea costului standard pentru elevi

Aproximativ o sută de profesori, membri ai sindicatului Spiru Haret, au pichetat astăzi sediul Prefecturii Timis. Ei au purtat discuții despre schimbările din sistemul de învățământ care i-au adus în această situație.

Astfel, una din nemulțumiri este legată de costul standard pe elev, care nu a fost calculat la nevoile specifice ale județului Timiș, în care există mai multe școli speciale și vocaționale, iar numărul de școlari nu este niciodată cel cerut de lege, adică 25.

Profesorii spun că nu ajung banii pentru salarii, astfel că reprezentanții Inspectoratul Școlar Județean Timiș au luat măsuri care duc și la reduceri de personal. „Nemulțumirile constau, în primul rând, în costul standard per elev pe care noi îl considerăm foarte mic, circa 4.400 lei pe an de elev. Ori, noi avem o anumită specificitate în județul Timiș, în sensul că avem învățământ în limba maternă pentru șapte asemenea minorități, avem învățământ vocațional foarte dezvoltat, avem multe unități și de asemenea învățământul special, unde numărul de copii este mult mai redus. De exemplu, la învățământul vocațional avem de multe ori elevul și profesorul, ori nu se poate merge pe ceea ce a stabilit ministerul, respectiv 25 ca medie. Măsurile luate de Inspectoratul Școlar la cererea ministerului, mie mi se par cel puțin abuzive”, a explicat Virgil Popescu, liderul Sindicatului Spiru Haret Timiș.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*