Educație

Andrei Pleșu s-a alăturat comunității academice a Universității de Vest din Timișoara

Andrei Pleșu s-a alăturat comunității academice a Universității de Vest din Timișoara

Filosoful, scriitorul și criticul de artă Andrei Pleșu a devenit, în mod oficial, membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara, fiind învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum.

Ceremonia a avut loc în această dimineață și a beneficiat de un public numeros în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității, studenți și timișoreni interesați de personalitatea dlui Andrei Pleșu.

„Universitatea de Vest din Timișoara este mereu preocupată să-și apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență, să ofere studenților modele demne de urmat. Universitate noastră primește astăzi în comunitatea sa academică pe dl Andrei Pleșu, o personalitate remarcabilă a culturii române din ultimele decenii, un scriitor, filosof și estetician de excepție. Este o mare responsabilitate și suntem onorați să vă avem, începând din acest moment, alături, în calitate de coleg, a transmis rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, audienței din Aula Magna a UVT.

„Sunt mișcat evident să fiu onorat cu un asemenea titlu la Timișoara, deși nu vă ascund și nu e o cochetărie, nu e ușor sa-ți auzi numele atât de des și să capeți impresia că ai de raportat o mulțime de isprăvi. Nu vreau să intru în detalii de psihologie abisală proprie, dar în orice caz, fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timișoara mă emoționează în mod deosebit fiindcă că am o admirație specială pentru Timișoara și o sumedenie de prieteni și o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timișoreancă (…), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus… dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timișoara, că eu la București nu pot să trăiesc. Încet, încet, am înțeles ce voia sa spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timișoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989”, a spus Andrei Pleșu în deschiderea discursului său.

În ultimii ani, Universitatea de Vest din Timișoara a învestit numeroase personalități cu titlul de Doctor Honoris Causa, precum Florin Piersic, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac și Marcel Iureș.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*