Life-style

Doi nevăzători din Timişoara pasionați de gătit au participat luni seara la emisiunea „Chefi la cuțite”

Doi nevăzători din Timişoara pasionați de gătit au participat luni seara la emisiunea „Chefi la cuțite”

Luni seară, telespectatorii Antena 1 au fost martorii unei sesiuni de gătit unice, căci doi nevăzători din Timişoara ce au o chimie incredibilă şi-au încercat norocul la bancul de lucru.

Irina și Andrei Strătilă au o poveste de dragoste inedită, ce s-a închegat în momentul în care viața i-a readus față în față, după mulți ani în care nu au mai știut nimic unul de celălalt. Au fost colegi în școala generală, iar după ce fiecare și-a continuat drumul separat, s-au reîntâlnit printr-o coincidență: ,,M-au sunat și mi-au propus o colaborare cu Andrei Strătilă. Și era acel Andrei din clasa a IV-a”, mărturisește concurenta.

Iar pentru că nimic nu este întâmplător în povestea lor, circumstanțele vieții i-au provocat pe amândoi la aceleași greutăți cu care cei doi se confruntă zi de zi. Dacă Irina s-a confruntat cu probleme de vedere încă de la naștere, Andrei a trecut printr-un accident rutier care l-a schimbat definitiv:  ,,Din păcate, vederea mi-am pierdut-o din cauza unui accident rutier. Am fost lovit de o mașină și din acel an a trebuit să îmi reordonez viața și să îmi găsesc un rost.”

Sunt nevăzători, dar pentru ei, pasiunea pentru gastronomie este mai puternică decât orice alt impediment: ,,Motivul pentru care am venit aici este că am vrea să învățăm cum să facem un plating frumos, pentru că știm că preparatele noastre sunt gustoase. Ne străduim, aplicăm cunoștințele noastre de geometrie și matematică pentru a aranja mâncarea în farfurie.”. Cei doi gătesc acasă în fiecare zi, într-o bucătărie special amenajată pentru a găsi ustensilele mai ușor, dar regretul cel mai mare al cuplului este că nu pot găti împreună: ,,Eu știu că Irina și-ar dori, dar încerc să o fac să înțeleagă că este mai sigur să gătim separat, ca să evităm posibilele accidentări.”

Nici preparatele pe care Irina și Andrei au ales să le gătească celor trei chefi nu sunt deloc simple. Ea a încercat să-i impresioneze cu o rețetă dulce care este preferata soțului, budincă de banane cu brânză de vaci, în vreme ce concurentul a pariat pe o porție de coaste la cuptor marinate în Cola: ,,Farfuria este foarte îngrijită!”, a afirmat chef Bontea neștiind cine se ascunde în spatele ușilor.

Cei doi nevăzători au vrut să le transmită un mesaj celor din fața micilor ecrane, însă în același timp au reușit să le dea și o lecție importantă de viață: ,,Luptăm pentru drepturile persoanelor cu deficiențe. Vrem să îi încurajăm să fie activi, să iasă din casă și să își obțină singuri drepturile”.

„Am terminat Facultatea de Drept, am terminat două mastere. Am profesat. Sunt din Chișinău și am lucrat la Banca Națională ca și jurist. Acum lucrez o firmă de competențe digitale pentru studenți. O să fim programatori. Trebuie să citesc, eu citesc foarte mult. Am un program pe calculator care mă ajută să fac tot, să vă scriu mail-uri, să vă dau add pe Facebook”, a povestit Irina la „Chefi la cuţite”.

Întrebată cum reușește să fie atât de relaxată, dar și cum a învățat să gătească, Irina a recunoscut:

„A trebuit să accept că sunt nevăzătoare. Mi-a trebuit mult timp, am avut puterea de a accepta să port bastonul și să cer ajutorul. Am călătorit în Italia, Franța, Germania. Mă descurc să călătoresc. Am învățat să gătesc din greșeli. De fiecare dată când m-am tăiat am tras o concluzie: ”Eh, așa nu trebuie să țin cuțitul.”, a mai povestit ea.

„Eu sunt Florin. E mâna mea dreaptă, iar aici ai cuțitul. Ne-a plăcut foarte mult și am votat înainte să știm cine ești. Acum eu am emoții”, a spus chef Florin Dumitrescu, în timp ce Gina i-a explicat: „Mergi mai departe”.

Sursa: a1.ro

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*