Sănătate

Peste o sută de oameni au participat la Hemofilia Cros

Peste o sută de oameni au participat la Hemofilia Cros

Asociația Română de Hemofilie și Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș au organizat astăzi de Ziua Internațională a Hemofiliei un eveniment inedit. Este vorba despre Hemofilia Cros, “Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună”.

Acțiunea a avut loc în Parcul Central al orașului Buziaș. Simona Amanar, Iosif Rotariu și medicul Jenel Pătrașcu, alături de alți peste 100 de oameni au alergat pentru dreptul la o viață normală.

Organizatorii au promovat sportul în aer liber, care de multe ori pentru adulți este imposibil din cauza articulaților deteriorate. În plus, a fost promovată necesitatea integrării socio-profesionale și a unei vieți independente și mai bune pentru pacientul hemofilic.

Cu începere din anul 1989, în data de 17 aprilie se celebrează anual Ziua Mondială a Hemofiliei. Este o modalitate de conştientizare a existenţei unei comunităţi vulnerabile de persoane, prezentând hemofilie sau boli înrudite, afecţiuni înnăscute, incurabile, dar perfect tratabile. Este un grup vulnerabil de bolnavi, cu risc de sângerări spontane, predominant în încheieturi și mușchi, cu șanse perfecte de viață și calitate de viață, cu condiția accesului nerestricționat la un tratament, totdeauna cost-eficient, de substituție a factorului de coagulare deficitar.

În mod constant, motto-ul Zilei Mondiale a hemofiliei apelează la solidaritate cu cei aflați în suferință, chemând la ștergerea diferențelor și discriminărilor (”Close the gap”) și la asigurarea unui tratament adecvat tuturor celor afectați (“Treatment for all-vision of all”). Anul acesta, subliniindu-se importanța cooperării pentru reușita acestui demers pretențios, a fost stabilit ca motto, apelul: ”Sharing knowledge makes us stronger”.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*