Sănătate

De Ziua Internațională a Hemofiliei, cros pentru o cauză nobilă

De Ziua Internațională a Hemofiliei, cros pentru o cauză nobilă

Timișorenii sunt încurajați să participe la cros, pentru o cauză nobilă. Asociația Română de Hemofilie și Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș organizează de Ziua Internațională a Hemofiliei evenimentul Hemofilia Cros, “Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună”.

Actiunea  va avea loc pe 17 aprilie, de la ora 11:00, în Parcul Central al orașului Buziaș.“Acest eveniment îl considerăm o modalitate de conştientizare a importanţei profilaxiei şi a tratamentului pentru fiecare bolnav cu hemofilie din această ţară. Dorim să promovăm ideea de a face sport în aer liber, care de multe ori, pentru adulți, este imposibil din cauza articulațiilor deteriorate, dar pentru generația tânără există oportunități și speranță atât timp cât accesul la tratament este garantat. Promovăm necesitatea integrării socio-profesionale și a unei vieți independente și mai bune pentru pacientul hemofilic. Hemofilia cros – Astăzi alergi în locul meu, mâine alergăm împreună, reprezintă dorința lui Andrei de a-şi vedea visul împlinit și anume acela, ca pe viitor, cu un tratament complet și constant, să alerge alături de prietenii lui”, transmit organizatorii.

Cu începere din anul 1989, în data de 17 aprilie se celebrează anual Ziua Mondială a Hemofiliei. Este o modalitate de conştientizare a existenţei unei comunităţi vulnerabile de persoane, prezentând hemofilie sau boli înrudite, afecţiuni înnăscute, incurabile, dar perfect tratabile. Este un grup vulnerabil de bolnavi, cu risc de sângerări spontane, predominant în încheieturi și mușchi, cu șanse perfecte de viață și calitate de viață, cu condiția accesului nerestricționat la un tratament, totdeauna cost-eficient, de substituție a factorului de coagulare deficitar.

În mod constant, motto-ul Zilei Mondiale a hemofiliei apelează la solidaritate cu cei aflați în suferință, chemând la ștergerea diferențelor și discriminărilor (”Close the gap”) și la asigurarea unui tratament adecvat tuturor celor afectați (“Treatment for all-vision of all”). Anul acesta, subliniindu-se importanța cooperării pentru reușita acestui demers pretențios, a fost stabilit ca motto, apelul: ”Sharing knowledge makes us stronger”.

Motto-ul nostru exprima o speranţă, o speranţă de mai bine pentru viitorul celor cu hemofilie. Ea va fi susţinuta prin participarea unor: copii ,tineri şi adulţi, sănătoşi sau suferinzi de alte boli, din Buziaş , din Timisoara ( şcoala generală nr.30 ) sau alte localitatati.Vom fi onoraţi de participarea doamnei Consiler Romana Furtună, Ministerul Sănătății, președintele Consiliului județean Timiș,Călin Dobra, marii sportivi Simona Amânar-Tabără și Miodrag Belodedici, precum și prof. dr Jenel Pătrașcu”, transmit organizatorii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*