Utile

Prohibiţie pentru pescuitul în apele care constituie frontieră de stat

Prohibiţie pentru pescuitul în apele care constituie frontieră de stat

În atenția pescarilor: Prohibiție în apele de frontieră în perioada 7 aprilie – 22 mai. Având în vedere numărul mare de pescari sportivi care practică pescuitul în apele de frontieră, Poliția de Frontieră Română îi informează pe aceştia asupra următoarelor aspecte de natură legislativă.

În luna februarie a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr.170/2018 Ordinul  privind stabilirea perioadelor de  prohibiţie pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii  în anul 2018.

Astfel în perioada 7 aprilie – 22 mai inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul comercial, recreativ sportiv şi familial al oricăror specii de peşti  pe o durată de 45 de zile în apele care constituie frontieră de stat. De asemenea, se interzice pescuitul în scop comercial și recreativ al oricăror specii de peşti în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 15 aprilie – 30 mai inclusiv.“Reamintim că pescuitul sportiv efectuat cu undiţa sau lanseta în scop de agrement sau performanţă este o activitate individuală şi necomercială iar practicarea acestei activităţi se face în baza permisului de pescuit recreativ sportiv nominal, eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură valabil pentru anul 2018. Permisul de pescuit este un document cu regim special, înseriat, nominal şi netransmisibil care se poate viza în mod gratuit la sediul Serviciile Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră (Caraș Severin, Mehedinţi, Timișoara), după depunerea unei cereri și a copiilor după cartea de identitate și permisul de pescuit”, transmite Poliția de Frontieră.

Pentru  a putea desfăşura activităţi de pescuit sportiv şi a nu încălca prevederile legale este necesară posesia unui permis eliberat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultura şi avizat de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră pentru anul 2018.

Pescari sportivi trebuie să ştie că granița cu Republica Serbia este o frontieră externă a Uniunii Europene, iar activităţile desfăşurate în zona de frontieră sunt supuse controlului Poliţiei de Frontieră Române.

Conform prevederilor Legii frontierei de stat a României, pescuitul sportiv în fluviul Dunărea se efectuează în condiţiile legii, în locurile şi sectoarele stabilite de autorităţile competente, cu avizul şefului Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră.

Facem precizarea că lipsa avizului şefului Poliţiei de  Frontieră pe aceste  permise constituie contravenţie şi se sancționează cu amendă de la 100 la 1000 de lei.

De asemenea pescuitul recreativ sportiv efectuat fără permis constituie contravenţie şi se sancţionează  în baza prevederilor art.58 lit. a) din O.U.G. 23 din anul  2008 modificată şi republicată, cu amendă de la 300 lei la 600 lei şi confiscarea peştelui, icrelor şi altor vieţuitoare acvatice.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*