Sănătate

Care este cantitatea reală de sare din crenvurștii pe care îi consumăm?

Care este cantitatea reală de sare din crenvurștii pe care îi consumăm?

InfoCons a realizat analize în cadrul unui laborator acreditat pentru determinarea cantității de sare din produsele de tip crenvurști. Produsele au fost analizate pentru a determina cantitatea de sare, exprimată în g/100g.

În cadrul studiului au fost analizate 11 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., Kaufland Romania S.C.S., METRO Cash&Carry Romania SRL, SC ALDIS SRL, SC GOODIES MEAT PRODUCTION SRL, SC Romania Hypermarche SA, SC Mega Image SRL, SC Prodprosper SRL, SC Perutnina Romania SRL, SC Auchan Romania SA, H&E Reinert SRL.

În urma analizelor, rezultatele au fost:

Cantitatea de sare pentru produsele studiate, relevată în urma analizelor de la laboratoarele acreditate a variat între 1.34 și 2.22g.

18.18% dintre produsele analizate au avut cantități de sare mai mari decât cele specificate pe etichetă.

2.22g este cea mai mare cantitate de sare identificată într-un singur produs, în urma analizelor de laborator – echivalentul a aproximativ 45% din cantitatea recomandată zilnic de Organizația Mondială a Sănătății, și cu peste 10% mai mult decât cantitatea înscrisă pe etichetă.

1.34g este cea mai mică cantitate de sare descoperită într-un singur produs, în urma analizelor de laborator – cu 8.37% mai puțin față de cantitatea înscrisă pe etichetă.

1.76 g/per produs a fost media cantității de sare din produsele analizate, în urma rezultatelor din laboratoarele acreditate, cu 8.58% mai mică decât media realizată în urma cantităților înscrise pe etichete

Excesul de sare poate fi una din cauzele principale ale apariției bolilor cardiovasculare, care afectează aparatul circulator. În România, în ultimul deceniu, au fost înregistrate aproape 8.000.000 de cazuri suferind de boli ale aparatului circulator.

Organizația Mondială a Sănătății încurajează crearea politicilor de atenționare a consumatorilor cu privire la riscurile consumului excesiv de sare și promovarea unor alternative sănătoase pentru produsele bogate în sare.

Din punct de vedere al conținutului de fibre, acestea au fost în mare parte inexistente în compoziția produselor, numai 27.27% din produse având o  cantitate de fibre înscrisă pe etichetă.

Din punct de vedere al conținutului de proteine, cantitatea de proteine pentru produsele studiate a variat între 11 și 16g/100g.

11g a fost cea mai scăzută cantitate de proteine găsită în produsele studiate.

16g a fost cea mai mare cantitate de proteine găsită în produsele studiate.

13.14g/100g este media cantității de proteine regăsite în produsele studiate.

 

FOTO: doctorulzilei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*