Social

Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara, modernizat cu ajutorul Rotary Cetate

Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara, modernizat cu ajutorul Rotary Cetate

Proiectul Rotary Glob’art a reușit să obțină finanțarea pentru achiziționarea unei centrifugi pentru separarea sângelui, aparat necesar Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara. Aparatul a fost montat și funcționează cu succes în beneficiul pacienților din zona de vest a țării. Noua centrifugă înlocuiește un echipament fabricat în anul 1950, singurul care era în dotarea centrului.

Banii necesari achiziției provin din proiectul Rotary Glob’art și au fost obținuți cu ajutorul unor artiști plastici timișoreni și a unor sponsori generoși.

25 de globuri de sticlă au fost pictate de artiștii Cristian Sida, Suzana Fântânaru, Sorin Nicodim, Nada Stoici, Adina Orboi, Sandra Chira, Gabriela Rada, Alina Lățan, Remus Rotaru, Rafael Matiaș, Diana Popovici Matiaș, Oana Balogh Bleich, Georgeta Petrovici, Adriana Lucaciu, Valentina Ștefănescu, Cristina Brădean, Arpad Kurta, Camelia Oszlanszky, Carmen Duduleanu, Dan Apostu, Cebanenco Stanislav, Ecaterina Schiwago și apoi licitate în cadrul evenimentului Rotary Golden Ball 15’, pe 18 noiembrie 2017. Banii obținuți au fost direcționați spre Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara.

„Le mulțumim artiștilor, niște oameni frumoși și generoși care merită să fie apreciați și respectați atât pentru creația lor cât și pentru gesturile lor altruiste, și sperăm să-i mai avem alături și pentru alte proiecte. Le mulțumim sponsorilor și donatorilor care au înțeles importanța implicării și importanța acestui proiect”, a declarat Luminița Țundrea, președinte Club Rotary Cetate 2017-2018.

Clubul Rotary Cetate Timișoara a mai sponsorizat Centrul de Transfuzie Sanguină și cu un lift pentru transportul pungilor cu sânge. Echipamentul era nefuncțional din anii ’90 fapt care obliga personalul să folosească o metodă de transport improvizată, în coșuri cărate în brațe între etajele centrului.

Rotary Cetate Timișoara este un club înființat în urmă cu 15 ani, numără aproape 60 de membri și activează ca un club de servicii sociale în sfera proiectelor pentru comunitate.

„Mulțumesc Clubului Rotary Cetate pentru ajutorul acordat, pentru a îmbunătăți calitatea produselor pe care Centru Regional de Transfuzie Sanguină le distribuie. Orice ajutor din partea comunității este important, pentru a putea crește numărul și calitatea produselor de sânge. Ne-am bucura dacă astfel de gesturi s-ar multiplica. Mai sunt multe nevoi de acoperit : paturile, hemomixerele și sudeusele din sala de donare au o vechime de peste 10 ani, sunt insuficiente ca număr (sunt doar 4) și contribuie major la creșterea timpului de așteptare al donatorului. Camera frigorifică de stocare a plasmei sanguine a fost instalata în anul 1992, a functionat non stop, dar a fost dimensionată pentru necesități reduse și nu mai corespunde volumului de plasmă pe care îl vom putea produce. Nevoile sunt mari. Ne-am bucura dacă exemplul celor de la Rotary Cetate va fi urmat și de alte cluburi, organizații sau companii”, a declarat conf. dr. Rodica Lighezan, director Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină deservește toate spitalele din Timișoara și din județul Timiș și, la nevoie, suplimentar, unitățile sanitare din județele limitrofe: Arad, Bihor, Caraș-Severin și Hunedoara. Centrul are o importanță vitală, ca unică sursă de produse sanguine care salvează zilnic zeci de vieți omenești.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*