Social

Azi e Buna Vestire. Uite ce trebuie să faci ca să-ți fie bine!

Azi e Buna Vestire. Uite ce trebuie să faci ca să-ți fie bine!

Momentul în care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că a fost aleasă să devină Mama Mântuitorului Iisus este cunoscut în tradiția religioasă drept Buna Vestire. Iar pe 25 martie e sărbătoare mare. Iată ce să faci la Buna Vestire ca să-ți fie bine!

I se mai spune și Blagoviștenia, după numele vechi slavon. Are dată fixă, cu exact 9 luni înaintea venirii pe lume a Pruncului Iisus. Potrivit Evangheliei după Luca, Sfânta Fecioară, crescută la Templu și aflată sub tutela Dreptului Iosif, a fost aleasă de Dumnezeu și înștiințată de Arhanghelul Gavriil: „Bucură-te, cea plină de har! Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei. Și vei lua în pântece, și vei naște fiu, și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema.” Arhanghelul i s-a arătat în vis și lui Iosif, vestindu-i: „Ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt”. Așa se face că acest moment a rămas să fie sărbătorit, an de an, sub numele de Buna Vestire.

E şi Ziua Cucului

În popor, departe de sensul ritualului creștin, există tradiția sărbătoririi cucului. În preajma echinocțiului de primăvară, moment de răscruce al naturii, când se întorc păsările călătoare, se pot face predicții cu privire la starea vremii. Pe la ţară, este obligatoriu să ai bani în buzunar în această zi. Căci orice cântat al cucului trebuie plătit, ca să aducă noroc, sănătate și belșug. Prin urmare, dacă auzi cucul, aruncă un bănuț în direcția din care se aude. Dacă pasărea îți cântă drept în față, e semn bun.

Ce să faci la Buna Vestire – mănâncă bine!

De Blagoviștenie, legea nescrisă din străbuni spune că nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. În această zi e obligatoriu să se mănânce bine, să nu se simtă deloc senzația de foame și să nu se iasă din casă cu stomacul gol. Numai că peștele este vedeta meniului de sărbătoare. Și asta pentru că, în Postul Mare, sunt doar două dezlegări la pește: la Buna Vestire și la Florii. Iar cine se înfruptă cu pește până la Blagoviștenie, face mai mare păcat decât dacă ar fi mâncat orice altă carne. Căci tocmai sacrificarea peștelui face din această zi o sărbătoare, indiferent dacă pică în zi de post sau nu. De Buna Vestire e strict interzisă cearta. Tot în această zi se purifică stupii, trecându-se pe deasupra unui foc, se afumă și se stropesc cu agheazmă. Oamenii veghează ca nu cumva să se pună vreo cloșcă pe ouă, căci e semn rău.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*