Național

Reluarea traficului feroviar între Timișoara și Vârșeț, discutată de Viorica Dăncilă cu președintele Serbiei

Reluarea traficului feroviar între Timișoara și Vârșeț, discutată de Viorica Dăncilă cu președintele Serbiei

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, ieri, o întrevedere cu Aleksandar Vucic, președintele Republicii Serbia, aflat în vizită oficială în România. Pe ordinea de zi a acestei întrevederi s-a regăsit și subiectul reluării traficului feroviar pe ruta Timișoara – Vârșeț.

Premierul român, Viorica dăncilă și președintele Serbiei s-au întâlnit joi, 8 martie 2018, la București. Cei doi oficiali au abordat în cadrul discuțiilor subiecte de interes comun, precum stadiul cooperării bilaterale, inclusiv la nivel sectorial, procesul negocierilor de aderare ale Republicii Serbia la Uniunea Europeană, precum şi evoluțiile recente la nivel regional. Cu această ocazie, președintele Republicii Serbia a lansat prim-ministrului român invitația de a efectua o vizită oficială în țara sa.

Cei doi înalți oficiali au discutat pe larg despre subiectul interconectărilor în domeniul transporturilor și în sectorul energiei, esențiale în apropierea celor două economii, în asigurarea securității energetice și a apropierii dintre cetățenii celor două țări. În context, a fost evocată posibilitatea reluării traficului feroviar pe ruta Timișoara-Vârșeț.

În cadrul întrevederii, a fost apreciat nivelul dialogului politic între România și Serbia și trendul ascendent al relației economice bilaterale și al schimburilor comerciale. În acest context, au fost discutate măsuri de sprijin pentru oamenii de afaceri din cele două țări. Au fost discutate, de asemenea, elemente legate de politicile guvernamentale și de promovare politică în plan bilateral, precum și promovarea egalității de gen în cadrul administrației centrale și locale.

Totodată, au fost abordate subiecte privind cooperarea în domeniul infrastructurii urbane, a susținerii polilor de creștere și dezvoltare regională și a valorificării potențialului cooperării agricole bilaterale – teme care se regăsesc și pe agenda cooperării regionale și a celei circumscrise Strategiei Dunării.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat sprijinul politic ferm al României pentru parcursul european al Serbiei și disponibilitatea de a împărtăși experiența țării noastre în procesul de negociere cu Uniunea Europeană.

De asemenea, șeful Executivului român a exprimat necesitatea continuării dialogului pe tema minorității române din Serbia, utilizând mecanismele bilaterale existente. Asigurarea și respectarea drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale, mai ales cele privind accesul la mass-media, educaţie şi serviciu religios în limba maternă sunt esențiale pentru păstrarea identității specifice a etnicilor români.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*