Sănătate

Cum reglezi umiditatea din casă

Cum reglezi umiditatea din casă
Adora Beauty

O valoare ridicată a umidităţii din locuinţa ta poate genera condiţii favorabile înmulţirii alergenilor. Pe de altă parte, umiditatea scăzută a aerului din încăpere poate favoriza apariţia infecţiilor respiratorii, mai ales în sezonul rece.

Iată cum te influenţează umiditatea din casă şi cum o poţi controla:

Este indicat ca în casă să avem o umiditate relativă cuprinsă între 30%-50%, mai ridicată în tipul iernii şi mai scăzută vara.Valorile tot mai scăzute indică un aer tot mai uscat, în timp ce valorile mai crescute indică surplus de apă în aer. Astfel, la 0% umiditate, aerul este complet uscat, iar la 100% aerul este complet saturat. Orice surplus de apă în aer conduce la apariţia condensului. Nivelul umidităţii din casă se măsoară cu ajutorul unui aparat denumit higrometru de cameră.

În ultima perioadă, atât termometrele de perete şi cele digitale afişează pe lângă temperatura din cameră şi valoarea umidităţii relative a aerului din casă. Un higrometru de cameră este un aparat ieftin, preţul de pornire fiind de circa 15 lei.

Pe timpul iernii, din cauza surselor de încălzire, umiditatea aerului scade simţitor, cauzând disconfort fizic. Un aer fără o umiditate corespunzătoare poate duce la uscarea pielii, a buzelor şi a părului, dar poate cauza şi probleme respiratorii.

Iarna, umiditatea scade sub pragul indicat din cauza caloriferelor. Cea mai simplă soluţie, dar nu şi cea mai ieftină pentru a păstra în casă nivelul optim de umiditate este să achiziţionezi un umidificator. Acest aparat elimină vapori de apă în aer, menţinând în mod constant umiditatea la nivelul optim. În plus, înainte de pulverizare, apa este dezinfectată şi purificată la o temperatură mare, împiedicând astfel propagarea în aer a bacteriilor.

Un vas cu apă salvează situaţia! Totuşi, dacă nu vrei să achiziţionezi un umidificator, ai la dispoziţie şi alte metode să te asiguri că umiditatea în casă este la un nivel optim. Amplasează recipiente cu apă lângă calorifer, chiar pe pervazul de la ferestre. Aerul cald, dar şi lumina soarelui vor evapora apa din recipiente şi astfel nivelul de umiditate din încăpere va creşte, deci şi confortul tău.

O altă soluţie, care nu implică achiziţionarea niciunui dispozitiv este pulverizarea apei prin încăperi. Eliminată în aer în acest mod, apa se va evapora foarte uşor, ceea ce va duce la creşterea gradului de umiditate din casă.

(Sursa: Clickpentrufemei.ro)

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*