Cultură

”Dansând în noapte”, noua premieră a Teatrului Maghiar din Timișoara, se joacă mâine

”Dansând în noapte”, noua premieră a Teatrului Maghiar din Timișoara, se joacă mâine

Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara este gata să lanseze cea de-a patra premieră din stagiunea 2017/2018. Este vorba despre musicalul ”Dansând în noapte / Táncos a sötétben”, în regia lui Kocsárdi Levente, a cărui text se bazează pe filmul ”Dancer in the dark” de Lars von Trier. Spectacolul se joacă pentru prima dată sâmbătă, 3 martie 2018, de la 19:00, în Sala Mare.

Americanul Patrick Ellsworth a adaptat scenariul filmului ”Dancer in the dark” pentru musical, un spectacol care se joacă în acest moment în diferite forme teatrale pe întreg continentul european, de curând fiind pus în scenă în varianta musical chiar la Rio de Janeiro (2017), asta în timp ce se află în pregătire și la Londra. Patrick Ellsworth a absolvit Programul de Dramaturgie Americană ”Lila Acheson Wallace” de la Conservatorul Juilliard, New York.

Selma, o imigrantă aproape oarbă, îndrăgostită de musicaluri în America anilor `60, este victima perfectă a justiției, fiind arestată pe nedrept în urma unor circumstanțe nefericite. Mamă iubitoare, bună prietenă, eternă visătoare, Selma va fi înghițită de construcția putredă a banilor și intereselor din pseudodemocrația americană. Spectacolul pune întrebări despre infailibilitatea sistemului juridic, Visul american și limitele noastre umane. Selma este interpretată de actrița Magyari Etelka, iar din distribuție fac parte, ca actori invitați din Ungaria, Csoma Judit și Horányi László, alături de actorii Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara: Balázs Attila, Szilasi Eszter Júlia, Kiss Attila, Aszalos Géza, Vass Richárd, Éder Enikő, Lőrincz Rita, Mátyas Zsolt Imre, Tar Mónika, Molnár Bence, Lukács Szilárd, Mihály Csongor și Molnos András Csaba, și copiii Makkai Gergő și Lázár Dávid.

Musicalul ”Dansând în noapte/Táncos a sötétben” beneficiază de muzică originală compusă de Vlaicu Golcea, aflat la a treia colaborare cu Teatrul Maghiar din Timișoara. Cu o discografie de peste 30 de titluri editate în ţară şi în străinătate, plus o importantă prezenţă concertistică în majoritatea ţărilor europene, compozitorul şi performerul Vlaicu Golcea îşi desfăşoară activitatea muzicală în diferite sectoare ale artelor sincretice: muzică de teatru, film documentar, lung şi scurt metraj, animaţie, instalaţii multimedia, intervenţii în spaţii publice şi performance-uri. A compus coloanele sonore la peste 90 de producţii teatrale, în anul 2009 fiindu-i acordat premiul UNITER pentru muzică de teatru. În dansul contemporan semnează coloana sonoră și sound-designul la peste 20 de producții naționale și internaționale. Pe portalul Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara găsiți un interviu amplu cu Vlaicu Golcea. Echipa de creatori îi reunește și pe arh. Mihai Donici (decor), designer Mihaela Crețescu (costume), Cristina Lilienfeld (coregrafie), Uțu Pascu (asistență sound design).

Premiera spectacolului va avea loc în 3 martie 2018 de la 19:00 în Sala Mare și se joacă cu casa închisă, biletele fiind deja epuizate, însă noi reprezentații ale spectacolului au fost deja programate în 4 martie de la 17:00 și 9 martie de la 19:00. Spectacolul beneficiază de traducere în limba română, iar biletele se pot achiziționa cu 24 de lei (12 lei pentru elevi, studenți și pensionari) de la casieria din str. Alba Iulia nr.2, de luni până vineri între orele 16:00-19:00 și sâmbătă între 18:00-19:00 sau online, de pe www.biletmaster.ro.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*