Administrație

Eco-compostoare cu care timișenii îşi pot face acasă îngrăşământ natural

Eco-compostoare cu care timișenii îşi pot face acasă îngrăşământ natural

Timișenii îşi pot face acasă îngrăşământ natural. Și asta, datorită unui eco-compostor folosit pentru transformarea resturilor de alimente sau plante în îngrășământ natural, care este excelent pentru hrănirea suplimentară a culturilor din grădină.

Toate comunele din Timiș au fost dotate cu eco-compostoare. Consiliul Județean Timiș, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș, a distribuit peste 35.000 de eco-compostoare.

Aceste compostoare moderne sunt distribuite gratuit de către primării.“La predarea fiecărui compostor, utilizatorul a primit şi un ghid cu modul de folosire a acestuia, astfel încât întrebuinţarea eco-compostorului să fie una conformă şi cât mai simplă de realizat. De ce să compostăm: obţinem gratuit un îngrăşământ bogat în nutrient; nu mai avem nevoie de îngrăşăminte chimice; reciclăm deşeurile menajere. Cu ajutorul acestor eco – compostoare se obţine un îngrăşamânt natural sănătos, benefic pentru sol şi pentru plante”, a explicat Romeo Ursu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.

Când este gata compostul? Atunci când are culoarea și mirosul pământului.

Ce punem în compostor: resturi organice menajere: legume, fructe (coji, cotoare, resturi), zaţ de cafea, coji de alune, coji de ouă, pâine, pliculeţe de ceai; resturi organice din grădină: frunze, crengi, paie, iarbă, buruieni înaintea formării seminţelor, scoarţă de copac; materii bogate în carbon: bălegar de grajd, rumeguş, talaş de lemn, ace de brad, cenuşă, pene de pasăre sau alte produse biodegradabile (paste, orez, etc.).

Ce NU punem în compostor: carne, oase, cenuşă, cărbune, metal, sticlă, plastic, coji de nucă, excremente de la animalele de casă; plante bolnave sau infectate.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*