Social

Începe postul Paștelui. Azi are loc Lăsata Secului de branză, lapte, ouă şi peşte

Începe postul Paștelui. Azi are loc Lăsata Secului de branză, lapte, ouă şi peşte
Adora Beauty

Anul acesta, Postul Sfintelor Paști începe în 19 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit în 8 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți.

În 18 februarie are loc Lăsatul secului în Postul Mare. Ce NU ai voie să faci duminică: nu se aruncă firmiturile şi se mănâncă un ou fiert.

Lăsata Secului de Paşti se desfăşoară în două trepte. Lăsata secului de carne a avut loc în penultima duminică dinaintea începerii postului. Anul acesta, ultima zi în care se puteau mânca preparate din carne înainte de post a fost 11 februarie. Duminică, 18 februarie, are loc Lăsata Secului de branză, lapte, ouă şi peşte.

Postul Pastelui este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare, care durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor.

Comparat cu călătoria de 40 de zile a poporului evreu în pustiu, Postul Paștelui trebuie să se încheie cu mărturisirea păcatelor și apoi pentru creștinii care primesc dezlegare de la preot cu împărtășanie. Durata de 40 de zile a Postulului Paștelui se întemeiază pe o tradiție vechi-testamentară. Potopul care trebuia să spele pământul de păcate a ținut 40 de zile și 40 de nopți; Moise înainte de a ajunge pe pământul făgăduinței a stat pe muntele Sinai 40 de zile pentru a primi legea și tot 40 de zile și 40 de nopți a postit Iisus în munte înainte de începerea activității Sale mesianice.

În cele șapte săptămâni ale Postului Mare se oficiază toate cele trei Liturghii ale Bisericii Ortodoxe: cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, cea a Sfântului Vasile cel Mare și Liturghia Darurilor înainte sfințite.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*