Politic

Deputatul Marian Cucșa: “ALDE va rămâne cel mai vocal partid pe direcţia apărării libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”

Deputatul Marian Cucșa: “ALDE va rămâne cel mai vocal partid pe direcţia apărării libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”

ALDE a stabilit pentru această sesiune parlamentară liniile generale de acţiune politică pe care le va promova de acum înainte. Acestea vor confirma discursul politic şi atitudinile pe care formațiunea politică le-a avut până acum, fiind o dovadă în plus a consecvenţei care a caracterizat atitudinea politică de la înfiinţare şi până în prezent.

ALDE va rămâne partidul cel mai vocal pe direcţia apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, având în vedere abuzurile, excesele de putere care s-au manifestat în ultima vreme. “În cadrul acţiunii noastre politice şi parlamentare am convenit ca în următoarele săptămâni să definitivăm proiectele de lege privind funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă şi legea privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale Unice de Interceptări, care vor fi depuse la Parlament ca iniţiative legislative ale ALDE. Sunt două proiecte care, alături de legile justiției, vin să contribuie la o normalizare a modului de funcționare a instituțiilor statului. Suntem partid liberal şi orice partid liberal adevărat se consacră luptând, militând pentru respectarea acestui principiu esenţial al unui stat democratic”, a afirmat deputatul Marian Cucșa.

Majoritatea românilor văd cu îngrijorare că România a cunoscut un regres uriaș în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, inclusiv față de primii ani de după 1990, când o serie de instituții de forță nu se reformaseră încă.

Pe zi ce trece, se pot vedea din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens care ne oferă o imagine îngrijorătoare a României de astăzi: un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei. Sunt semne de întrebare din ce în ce mai numeroase cu privire la statul de drept în România. În România au existat și încă își mai fac simțită prezența structuri de putere paralele, oculte şi mai puţin oculte, care s-au substituit instituţiilor legitime ale statului.“Pe ce ne bazăm atunci când spunem că statul paralel există? Întâi trebuie să pornim de la principiile care stau la baza unui stat de drept. Primul lucru ar fi prevalența drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor în fața instituțiilor; al doilea – instituții alese democratic ce exercită puterea în baza legitimității date de votul alegătorilor, fără a exista interferența instituțiilor de forță. Parlamentul este expresia voinței românilor și reprezintă instituția fundamentală; separația și controlul reciproc al puterilor,pentru a preintampina derapajele si excesele caracteristice abuzului de putere; domnia legii (rule of law). Constituția este legea suprema si fundamentală.

Aceste principii au fost încălcate în mod constant în ultimii ani în România. În aceste puncte, statul de drept din România este sub asediul sistemului paralel de putere. Asediul nu este al oamenilor politici care votează Legile Justiției, după o dezbatere publică de câteva luni – așa cum circulă unele manipulări. Asediul este dat de statul paralel, de oameni corupți de putere care vor să aibă controlul total al butoanelor. Susținem aceste proiecte, deoarece în ultimul timp au apărut noi și noi dovezi legate de încercările de denaturare a procesului democratic de către statul paralel. Sunt multe semne de întrebare legate de încercarea de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2009, atunci când șefi ai instituțiilor de forță stăteau la masă cu oameni politici. ALDE are și certitudini legate de abuzuri ale statului paralel împotriva oamenilor politici, în încercarea de a influența momente electorale cheie. Un astfel de moment a fost în 2014, atunci când a existat un mandat de supraveghere pe numele mai multor politicieni, printre care și președintele ALDE. De asemenea, vorbim de funcţionarea comisiilor parlamentare de anchetă pentru că vedem pe zi ce trece oameni, de la vârful instituțiilor de forță, unde coruptia iese la suprafață într-o dimensiune uriașă și care refuză să se supună oricărui fel de control democratic. Este anormal ca în România, procurorul șef al DNA să sfideze Legislativul țării, o comisie de anchetă, în vreme ce în Statele Unite procurorul general se prezintă la orice solicitare a Congresului pentru a da explicații. Nu în ultimul rând, într-un stat de drept, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare. Din păcate, în România avem declarații din partea celor care trebuie să aplice legea, prin care este pus sub semnul întrebării dreptul Parlamentului de a legifera. Nu avem așteptări că aceste lucruri vor fi recunoscute de cei care semnează pe ștatul de plată al statului paralel. Ei vor spune că nu există statul paralel, că în România drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate la virgulă și că toate dezvăluirile din presă sunt excepții ce trebuie ignorate. Însă, adevărul nu poate fi negat la nesfârșit. Sperăm ca prin denunțarea acestor fapte să ducem la demascarea manipulării la care sunt supuși cei care aparțin unei minorități și care aleg să iasă în stradă pentru a proteja, fără voie, sistemul paralel”, a încheiat parlamentarul.

ALDE România, ca partid liberal, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu statul paralel, împotriva abuzurilor și pentru apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. A făcut-o cu arme democratice: dezbaterea și votarea unor legi care să împiedice abuzurile sau organizarea unor dezbateri cu reprezentanții magistraților.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*