Politic

Deputatul Marian Cucșa: “Timișorenii nu vor mai fi afectați de ambrozie dacă legea pe care am votat-o astăzi va fi respectată!“

Deputatul Marian Cucșa: “Timișorenii nu vor mai fi afectați de ambrozie dacă legea pe care am votat-o astăzi va fi respectată!“

Marian Cucșa, deputat ALDE de Timiș, consideră că este important să se organizeze intervenții pentru a opri expansiunea acestei plante invazive – ambrozia, răspunzând pozitiv, prin acordarea votului său acestei inițiative. Parlamentarul a început campania anti-ambrozie încă din 2014 atunci când a organizat la Timișoara prima acțiune de tăiere a ambroziei și a promis că se va implica pentru eradicarea acestei plante atât de nocive.

Având în vedere impactul acestei specii de plantă asupra stării de sănătate a oamenilor, Marian Cucșa consideră oportun acest act normativ care permite crearea unui cadru legal la nivel național în care să fie cuprinse măsuri prin care autoritățile locale să se implice în combaterea acestei plante, precum și pentru creșterea nivelului de conștientizare a populației asupra pericolului pe care-l prezintă ambrozia.
Potrivit actului normativ, constituie contravenție cazul în care proprietarul sau deținătorul de teren, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu se conformează prevederilor de avertisment și se sancționează cu amenda de la 750 lei la 5.000 lei, pentru persoanelor fizice, și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor obligaţii în sarcina proprietarilor sau a deţinătorilor de terenuri, în scopul distrugerii buruienii Ambrosia artemisiifolia şi evitarea răspândirii acesteia, având în vedere efectele nocive ale polenului acestei plante.

În vederea stabilirii soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea ambroziei, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor desfășura anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsuri ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante.

În perioada înfloririi plantei (iulie – septembrie), conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor aeriene superioare, trezirea nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic (la 25% din cazuri).
Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical. Tratamentul specific constă în imunoterapie specifică, care costă în medie 4400 lei pe an, administrată pe o perioadă de 3 – 5 ani, tratamentul nefiind decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge între 300 – 500 km, de aceea intervențiile de limitare a răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*