Cultură

Timişorenii sunt poftiţi la “Dineu cu proşti”

Timişorenii sunt poftiţi la “Dineu cu proşti”

”Dineu cu proști”, un ”hit” incontestabil pe scena românească de teatru din ultimul deceniu, readuce la Timișoara o distribuție extraordinară, avându-i în prim-plan pe Ion Caramitru și Horațiu Mălăele. Comedia scrisă de Francis Veber va fi jucată în 12 și 13 februarie 2018, de la ora 20:00, la Opera Națională Română Timișoara.

”Dineu cu proști e o piesă veșnic actuală. În primul rând prin calitatea scriiturii și , fără doar și poate, datorita transparenței actiunii, ușor de adaptat în orice societate posibilă. Personajul principal este un mare naiv, el face parte din familia personajelor-etalon ce au fost întruchipate de mari artiști ai tuturor timpurilor. Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat susținut de suficiența celor care cred că reprezintă miezul societății și oamenii simpli, retrași, inteligenți, dar timizi, potențial creatori, care se trezesc față-n față cu situații limită. Putem și râde la acest Dineu, dar și ascundem un plâns discret atunci când ne dăm seama că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curați, cinstiți, simpli și generoși. Râsul declanșat și ironia bufă reprezintă aspectele tonice ale acestei confruntari. Râdem cu poftă și ne bucurăm că dreptatea are ultimul cuvânt. Prostul piesei, care stârnește hohote de râs în final, se dovedește a fi chiar acela ce se crede superior și de nezdruncinat. Putem spune că e vorba de o comedie amară, dar în același timp sunt convins că plecăm acasă marcați de un binecuvântat catharsis comic”, afirmă Ion Caramitru, prezent în triplă ipostază: cea de interpret, regizor și realizator al ilustrației muzicale a spectacolului.

Alături de el și de Horațiu Mălăele, distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Costina Ciuciulică/Teodora Mareș, Alexandru Georgescu, Dorin Andone/Tomi Cristin, Medeea Marinescu/Aylin Cadar și Alexandru Bindea. Biletele pentru prima reprezentație din această stagiune la Timișoara costă, în funcție de loc, 100 sau 120 de lei și sunt disponibile la Agenția Operei.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*