Eveniment

IPJ Timiş: “Infracționalitatea stradală, în scădere față de anul 2016″

IPJ Timiş: “Infracționalitatea stradală, în scădere față de anul 2016″
Adora Beauty

La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de poliţişti. Astfel, în cursul anului 2017, întreaga activitate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş a fost direcţionată şi desfăşurată în vederea îndeplinirii obiectivelor instituționale, strategice şi specifice ale Poliției Române, respectiv: creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor; prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale; asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale uniunii europene; asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale şi financiare necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.

Infracționalitatea stradală, în perioada analizată, a fost în scădere față de anul 2016,  diminuarea procentuală fiind de 14,94%.

În mediul rural, infracţionalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu aproximativ 16 %, faţă de anul precedent, de menționat fiind infracţiunile economice, care au scăzut cu aproximativ 8,14 %.

În ceea ce priveşte siguranţa participanţilor la trafic, în anul 2017, s-au produs cu 2% mai puţine accidente grave faţă de anul 2016, în perioada analizată, au fost înregistrate creșteri la numărul persoanelor decedate în accidente rutiere, creșterea fiind de 66%.

O altă direcţie foarte importantă de acţiune în domeniul circulaţiei rutiere, a fost ridicarea gradului de disciplină în trafic, printr-o prezenţă activă a poliţiştilor pe principalele artere rutiere din judeţ.

Infracționalitatea sesizată la nivelul I.P.J. Timiș, în anul 2017, a fost în scădere, înregistrând o diminuare de 6,70 %.
Astfel, sesizările de natură economică au scăzut cu 21,86 %, infracțiunile de natură judiciară cu 8,63 %, iar sesizările de altă natură au fost cu 4,33 % mai multe fapte.

Relevant și de reținut este faptul că, la nivelul I.P.J. Timiș, infracționalitatea sesizată se află pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2017 a fost cel de-al șaselea an de scăderi consecutive.

Infracționalitatea în domeniul evaziunii fiscale a înregistrat o diminuare procentuală de aproximativ 36 %, în special la faptele privind Codul Vamal, unde întâlnim o reducere de aproximativ 40 %.

În cursul anului 2017, la nivelul judeţului Timiş, infracţiunile de mare violenţă sunt în scădere, diminuarea fiind de circa 4 %.

Sesizările din sfera criminalităţii contra patrimoniului, au înregistrat scăderi de aproximativ 6,50 % faţă de anul 2016, diminuarea fiind determinată, în principal, de reducerea semnificativă a infracțiunilor de furt, cu 6 % mai puține.
De asemenea, se consemnează scăderi și în cazul furturile din auto, unde diminuarea procentuală este de circa 11 % şi în cazul furturilor din societăţi comerciale, de aproape 3,2 %.

În ceea ce priveşte principalele infracţiuni sesizate la regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în cursul anului 2017, faţă de anul anterior, se consemnează o creștere procentuală de aproximativ 132 %.

Pe linia combaterii delictelor silvice, în perioada analizată, s-a înregistrat o creștere de 25 %, lucrătorii compartimentului specializat confiscând aproape 544 de metri cubi de material lemnos.

În perioada analizată, activitatea polițiștilor din cadrul Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității s-a axat pe prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, prevenirea delincvenței juvenile și reducerea victimizării minorilor, având ca beneficiari peste 180.000 de persoane.

În domeniul prevenirii criminalităţii în rândul tinerei generaţii, una dintre principalele activităţi desfăşurate în cursul anului 2017 de către I.P.J. Timiş, o constituie Proiectul „Împreună pentru o comunitate mai sigură”, lansat împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş. Activităţile au fost derulate la Centru de Tineret Chevereşu Mare.

În cadrul parteneriatului cu Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România-Timişoara, Biroul Analiza și Prevenire a Criminalității a derulat campania ,,ARIPI FRÂNTE”, care a vizat prevenirea violenţei domestice şi în mod special a celei îndreptate împotriva femeii şi copiilor, atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

Tot în cadrul parteneriatelor dezvoltate de I.P.J. Timiş, se numără şi implementarea Proiectului „DE LA VIOLENŢĂ LA DELINCVENŢĂ ESTE UN PAS” ediția a III-a, eveniment ce a reprezentat un alt șir de activități destinate elevilor din învățământul gimnazial si preuniversitar atât din mediul urban cât și din cel rural.

În perioada analizată, parcul auto al inspectoratului (inclusiv al structurilor deservite logistic) a fost reînnoit cu 31 de autospeciale.

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor timișeni vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

De asemenea, rămâne o prioritate asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale,

Pentru atingerea acestor obiective, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiș va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*