Cultură

Foto: Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara vă invită la… ”Pomană” – un spectacol de dans contemporan

Foto: Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara vă invită la… ”Pomană” – un spectacol de dans contemporan

Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara își continuă programul dedicat spectacolor invitate cu o propunere îndrăzneață: spectacolul de dans contemporan ”To_R/ Pomană” a cărui coregrafie este semnată de celebrul coregraf Pál Frenák. De punerea în scenă a spectacolului răspunde trupa ”M Studio” din Sfântu Gheorghe, iar la Timișoara va putea fi urmărit sâmbâtă, 3 februarie, de la 19:00 în Sala Mare.

Trupa ”M Studio” din Sfântu Gheorghe se regăsește printre puținele din România dedicate teatrului fizic. Aceasta este invitată în fiecare an la Timișoara de către Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, pentru a-și prezenta cea mai recentă premieră. Cei șapte dansatori se află la prima colaborare cu coregraful Frenák Pál, iar premiera spectacolului ”To_R/ Pomană” a avut loc pe data de 22 noiembrie a anului trecut, în cadrul festivalului ”FLOW”. Spectacolul exploreaza ritualurile funerare, o pomană imaginară unde totul e ascuns, dar în același timp vizibil, prezintă o rețea complexă a relaţiilor umane prin condiții trecute sub tăcere, undeva între lumea frenetică și realitatea dură.

Recunoscut și premiat la nivel internațional, coregraful maghiar-francez Pál Frenák creează și locuiește la Budapesta și Paris. În 1999 acesta și-a înființat propia trupă de dans, care îmbină tehnici de dans clasice și moderne, creând un stil și limbaj unic. Compania privată de dans Frenák a revoluționat scena dansului contemporan printr-un stil inedit și dinamic, cu o estetică sensibilă și un limbaj care depășește limitele expresivității verbale. În tot acest timp Pál Frenák a continuat să colaboreze și cu alte trupe, din toată Europa, iar în producțiile sale coregraful se inspiră deseori din limbajul semnelor, o experiență importantă din copilăria lui, părinții săi fiind surzi. Printre alte influențe culturale vizibile în coregrafiile create de-a lungul anilor se numără Pier Paolo Pasolini și Francis Bacon, precum și dansul japonez butoh.

Spectacolul din 3 februarie este non-verbal și interzis publicului sub 16 ani, iar locul de desfășurare este Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara. Biletele se pot achiziționa de luni până vineri între 16:00-19:00 la casieria din str. Alba iulia sau prin www.biletmaster.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*