Sănătate

Ministerul Sănătății promite echipamente noi de radioterapie, la Timișoara

Ministerul Sănătății promite echipamente noi de radioterapie, la Timișoara

Săptămâna viitoare, Ministerul Sănătății va semna contractele pentru achiziția echipamentelor de radioterapie cu care vor fi dotate centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic ”Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj.

Ministerul anunță că următorul oraș de pe listă e Timișoara.

Primele contracte pentru dotarea cu sisteme complete de radioterapie a sistemului public de sănătate au fost semnate în luna noiembrie 2017. În urma acestor achiziții, cinci centre din țară vor fi echipate cu aparatură nouă: Spitalul Județean Constanța, Spitalul Județean Galați, Institutul Oncologic București ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Județean Baia Mare și Spitalul Universitar de Urgență ”Elias”, tot din București.

Ministerul Sănătății informează că în perioada imediat următoare vor fi lansate licitațiile pentru achiziționarea de echipamente de radioterapie pentru centrele din Timișoara și Târgu Mureș.

Achizițiile de echipamente de radioterapie sunt realizate în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane euro. ”Pentru că acordul a fost blocat până anul trecut, fondurile au început să fie accesate abia după deblocarea lui, respectiv în anul 2017”, se arată într-un comunicat făcut public de Ministerul Sănătății.

Instituția a anunțat că a încheiat un acord cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA), astel încât toate achizițiile de echipamente de radioterapie realizate în cadrul Acordului cu Banca Mondială beneficiază de consultanță din partea experților acestei Agenții. După vizita experților AIEA la Ministerul Sănătății, care a avut loc în luna decembrie 2017, urmează să fie primit în scurt timp un raport care va sta la baza definitivării politicilor de investiții în activitatea de radioterapie din cadrul Acordului de împrumut cu Banca Mondială.

”Dacă anul trecut am demarat investițiile pentru contruirea unei rețele publice de radioterapie în România, anul acesta continuăm demersurile în acest sens, astfel încât să putem asigura accesul pacienților la radioterapie în cele mai importante spitale publice din țară. Serviciile de radioterapie sunt decontate prin contractele cu Casele de Asigurări de Sănătate, însă trebuie să facem tot posibilul pentru a scădea timpii de așteptare al pacienților care au nevoie de aceste servicii. Am convingerea că doar prin crearea unui sistem public de radioterapie vom reuși să atingem acest obiectiv”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*