Cultură

Regizorul bănățean Sabin Dorohoi prezintă două filme la Bastion

Regizorul bănățean Sabin Dorohoi prezintă două filme la Bastion

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 18:30, la Centrul Multifuncțional Bastion, Str. Hector nr. 4 Timișoara (Bationul Maria Theresia, corp C), regizorul bănățean Sabin Dorohoi va prezenta două filme: scurtmetrajul ”Sărbătoritul” și documentarul ”Banatul Montan – Episodul 1 – Drumul Romanilor”.

Scurtmetrajul „Sărbătoritul” e o continuare a filmului „Calea Dunării”, cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – ”De la capăt”, care a reprezentat România la Eurovision 2015 și a fost prima colaborare dintre Sabin Dorohoi și trupa Voltaj. În realizarea noului proiect, ”Sărbătoritul”, Sabin a colaborat pentru a doua oară cu băieții de la Voltaj, care semnează soundtrack-ul filmului, cu o versiune specială a piesei „Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral in Banat, în februarie 2017 și în film joacă actrița timișoreancă Olga Torok, de la Teatrul German de Stat.

Cel de-al doilea film se numește „Banatul Montan” și e vorba de primul episod dintr-o serie de 3 documentare turistice despre această regiune. Trilogia ar urma să fie realizată de-a lungul a trei ani, câte un film în fiecare an. În cadrul premierei de Vineri 26 ianuarie, de la Timișoara, vom vedea primul episod, realizat în anul 2017 și intitulat „Drumul Romanilor”. Această primă parte a trilogiei propune descoperirea atracțiilor turistice din orașele Banatului de Munte, urmărind drumul legiunilor romane, în campania de cucerire a Daciei din anul 101. Seria ar urma să continue cu încă două părți: episodul 2 s-ar realiza în acest an, iar episodul 3 în 2019. Dacă în primul episod din ”Banatul Montan” au fost promovate zonele citadine din Banatul Montan, pentru episodul 2 și 3 au rămas multe alte atracții și povești care încă n-au fost filmate din zona Banatului Montan: Munții Țarcu, Rusca Montană, Rudăria, Cheile Nerei, Calea Ferată Anina-Oravița, Carașova, Peștera Comarnic, Munții Semenic, Docnecea, Bocșa, Cascada Bigăr, Pârtiile de Schi, Valea Almăjului, etc.

”Banatul Montan – Episodul 1 –Drumul Romanilor” a fost un proiect foarte elaborat, pentru că au fost o serie de etape elaborate prin care filmul a trecut până la forma finală: a durat câteva luni până a fost adunată documentația necesară și s-a scris scenariul. Apoi două luni de filmări în tot județul. Și nu în ultimul rând, au fost încă două luni de post-producție până la finalizarea efectivă a primului episod. De aceea costurile pentru un proiect de o asemenea complexitate sunt destul de mari. Și cea mai grea etapă din realizarea filmului a fost finanțarea. Tocmai de aceea, pentru realizarea episodului 2,  e nevoie de susținerea bănățenilor! A tuturor celor care apreciează frumusețile din Munții Banatului sau care vor să descopere mai mult din cultura și poveștile acestui ținut. Oricine poate face o donație pentru sprijinirea următorului episod. Astfel în urma premierei din Timișoara va fi lansată și o campanie de strângere de fonduri pentru continuarea trilogiei. Cei care vor sa sprijine acest demers printr-o donație, pot afla mai multe detalii pe pagina oficială a proiectului: www.wtscinema.com.

Despre regizor: Sabin Dorohoi a produs filme și documentare premiate internațional la festivaluri de film din întreaga lume: Hollywood, Cannes, Palm Springs, Geneva, Montpellier, Capalbio, Reykjavik, Chicago, Geneva, Roma, Berlin, Paris, Vilnius, San Francisco, Regensburg sau Ciudad de Mexico. Are peste 50 de premii și nominalizări pe Mapamond, a fost primul și singurul regizor român care a proiectat secvențe dintr-un film la cel mai celebru concurs muzical din lume: Eurovision Viena 2015.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*