Eveniment

Mica Unire, sărbătorită la Timişoara

Mica Unire, sărbătorită la Timişoara

Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au început dimineață la Timişoara, cu un ceremonial religios. Programul a continuat cu depunerea de coroane la statuia lui Al. Ioan Cuza, care se află în faţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiș. Apoi a avut loc o scurtă paradă militară și tradiționala Horă a Unirii.

La eveniment au fost prezente oficialitățile, dar și câțiva timișoreni care s-au alăturat.

Avem o datorie de onoare ca cetăţeni să nu uităm momentele aniversare, să aducem omagiile noastre celor care au pus bazele ţării în care noi trăim astăzi. Sigur că până să se ajungă la 1859 la Mica Unire, au fost secole de jertfe. Prin înţelepciunea conducătorilor din 1859 s-a putut face această primă unire a două dintre statele româneşti şi s-au pus astfel bazele statului medern român. A urmat după unire o perioadă de creare a instituţiilor statului modern, de consolidare a lor, apoi după cum ştim s-a putut obţine independenţa faţă de imperiul Otoman în 1877-1878, şi în continuare în 1918 a fost posibilă şi unirea Transilvaniei cu cele două principate deja unite, iar un an mai târziu 1919 şi Banatul s-a alăturat celorlalte provincii româneşti unite un an mai devreme”, a transmis primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Cred că anul 2018 este un an important în instoria noastră, anul Centenarului, 100 de ani de la Marea Unire şi cred că ziua de astăzi, 24 ianuarie, este pentru noi startul evenimentelor care se vor desfăşura pe parcursul acestui an. Mai important decât atât cred că trebuie să ne întoarcem şi să privim în istorie cu mare atenţie, să vedem eforturile pe care le-au făcut înaintaşii noştri privind unirea, eforturile care au dus la unitate, solidaritatea de care a dat dovadă neamul nostru românesc. Cred că e momentul să fim mult mai uniţi, să dăm dovadă de unitate şi solidaritate faţă de toţi românii”, a declarat Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Suntem la ceas de sărbătoare. 24 ianuarie practic deschide seria manifestărilor din acest an al Centenarului. Vă mărturisesc acum, în premieră, că am avut o discuţie atât cu domnul preşedinte al CJ, Călin Dobra, cât şi cu primarul Timişoarei, domnul Nicolae Robu şi ne vom întâlni săptămâna viitoare unde vom definitiva programul vizând Centenarul, după care vi-l vom comunica”, a afirmat Eva Andreaş, prefectul judeţului Timiş.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*