Timp de trei zile, polițiștii timișeni au desfăşurat, în Timișoara, activităţi în scopul prevenirii tâlhăriilor și furturilor din locuință. Peste 400 de pliante au fost înmânate cetăţenilor, iar la sediile celor mai importante centre comerciale din oraş au fost afişate autocolante cu mesaje informativ-preventive.
În perioada 17 – 19 ianuarie, polițiștii Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității, sprijiniți de cei din cadrul secțiilor urbane de poliție, au desfăşurat, acţiuni pentru prevenirea tâlhăriilor și furturilor din locuință.
Astfel, poliţiştii au purtat discuţii cu cetăţenii în scopul informării acestora cu privire la modurile de operare folosite de infractori şi importanţa adoptării unor măsuri de siguranţă ce stau la îndemâna tuturor.
Pe timpul acţiunilor în teren au fost distribuite peste 400 de materiale informativ-preventive, în scopul însuşirii măsurilor ce trebuiesc adoptate pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni.
Recomandări pentru prevenirea tâlhăriilor și furturilor din locuință:
Pentru prevenirea tâlhăriilor, poliţiştii recomandă :
-Reacţiile persoanelor care acţionează prin violenţă sunt imprevizibile. Sfatul nostru este să nu vă puneţi în pericol integritatea corporală sau chiar viaţa în încercarea de a reţine sau opri prin forţe proprii o astfel de persoană.
-Fiţi atent la derularea faptelor, ora desfăşurării, semnalmentele răufăcătorului şi alertaţi Poliţia cât mai repede posibil.
-Toate agresiunile au un lucru în comun: ele folosesc violenţa şi pun persoanele agresate în pericol. Agresorul nu face nici o distincţie între un tânăr sau un bătrân, între o “pradă” mare sau una nesemnificativă.
-Luaţi-vă măsuri de protecţie contra persoanelor violente!
– Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le primiţi în casă!
– Convingeţi-vă de bunele lor intenţii!
– Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi notaţi datele de pe document!
– Verificaţi cu atenţie persoanele care vin pentru deranjamente telefonice, reparaţii de orice fel, încasarea unor taxe, deratizare sau cele care solicită să le închiriaţi o cameră!
– Nu primiţi în casă cerşetori, negustori ambulanţi sau orice alte persoane de condiţie îndoielnică!
Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, poliţiştii recomandă :
Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite (tip „cu amprentă”) şi cu lanţ de siguranţă. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o!
Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţa!
Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă!
Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora!
Înştiinţaţi secţia de poliţie de care aparţineţi atunci când observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri! Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat!
În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere! Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră!
Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu!
Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate!
Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră!
În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori!