Life-style

Horia Colibășanu își invită fanii timișoreni la proiecția filmului Everest 2017

Horia Colibășanu își invită fanii timișoreni la proiecția filmului Everest 2017

Pasionații de sporturi montane și de alpinism, dar și publicul larg, sunt invitați marți, 23 ianuarie 2018, de la ora 19:30, în sala Aula Magna a Universității de Vest Timișoara la proiecția filmului Everest 2017, în care este prezentată ultima expediție în premieră națională a alpinistului Horia Colibășanu, cea pentru care s-a pregătit trei ani și jumătate. Sportivul timișorean va povesti care au fost etapele expediției, ce provocări a avut pe parcurs și cum a reușit să le depășească. După proiecția filmului, cei prezenți îi vor putea adresa întrebări.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Facultatea de Geografie din cadrul Universității de Vest.

Expediția lui Horia Colibășanu pe Everest, din primăvara anului 2017, este apreciată ca cea mai performantă expediție românească pe acest vârf, având în vedere modul de ascensiune ales de sportiv: fără ajutorul șerpașilor și fără oxigen suplimentar. Colibășanu practică stilul pur în alpinismul de mare altitudine, fiind considerat unul dintre cei mai buni alpiniști din lume.

Datorită performanțelor sale sportive, în iunie 2017, președintele României Klaus Iohannis i-a acordat lui Horia Colibășanu cea mai importantă distincție pe care o poate acordat președintele: Ordinului Național Steaua  României, gradul de Cavaler.

Anul trecut, a avut loc cea de-a 19a expediție internațională a lui Colibășanu şi cea de-a 14a în Himalaya, Everest fiind cel de-al 8-ulea vârf  în palmaresul de alpinist.

Horia Colibășanu a fost susținut pentru această expediție de Timișoreana, Poka, Mercedes-Benz România, FAN Courier, AD Auto Total, Primăria Municipiului Timișoara, Sanovita și Marmot.

Ascensiunea pe Everest a fost un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, în care Colibășanu are calitate de membru, club afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă care derulează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional. De asemenea, Federația Română de Alpinism și Escaladă a susţinut proiectul expediției pe Everest.

Şi-au mai adus contribuția la expediție și: Vitas România, Kathrein România, partenerii de echipament: S75.ro, Sport Guru, Suunto, GoPro, Deltatel.

Informații despre activitatea sportivă a lui Horia Colibășanu sunt disponibile pe www.horiacolibasanu.com și pe pagina de Facebook Horia Colibășanu.

CARIERA SPORTIVĂ

Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.

Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federatii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniștii care urcă munții pe propriile forțe, fizice și psihice, sunt cunoscuți sub denumirea de alpiniști puri.

Cele mai notabile ascensiuni ale lui Colibășanu sunt pe munții Annapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 munți mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munții pe care a urcat până acum Colibășanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m), Everest (8.848m).

În expedițiile internaționale, Horia a făcut echipă cu parteneri din diferite țări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania și Polonia.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 – când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Iñaki Ochoa – a fost un moment de cotitură pentru Horia.

Elizabeth Hawley, cea mai bună deținătoare a evidenței expedițiilor himalayene își amintește: “Horia și-a pus propria viață în pericol rămânând (timp de 72 de ore la peste 7.400m altitudine – n.n.) cu colegul lui grav bolnav, Iñaki Ochoa, în condițiile în care el însuși devenise grav bolnav din cauza altitudinii la care se aflau.”

Horia a anunțat situația gravă în tabăra de bază, iar unii dintre cei mai buni alpiniști din lume ai momentului s-au mobilizat pentru a-l salva pe Iñaki. Annapurna 2008 a fost cea mai mare operațiune de salvare din istoria Himalayei.

Bazată pe această poveste adevărată, Arena Comunicación din Spania și televiziunea spaniolă TVE au produs filmul documentar “Pura Vida/The Ridge”, câștigător la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

Alpiniștii care și-au riscat viața pentru Iñaki, inclusiv Horia Colibășanu, au primit diverse distincții:

  • Nominalizarea la premiul Prințul de Asturia (2008) – “pentru sacrificiu, generozitate, spirit de echipă și prietenie”.
  • “Spirit of Mountaineering”, în cadrul festivității “Piolet d’Or” (2009)
  • Medalia de aur “Meritul Sportiv”, din partea Guvernului Navarrei (2008). Puține persoane au primit, de-a lungul timpului, “Meritul Sportiv”, ca de exemplu Miguel Indurain, câștigător al Turului Franței, cinci ani la rând (1991-1995).

Horia Colibășanu este singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering”, din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*