Politic

Deputatul Marilen Pirtea: “Șansă importantă: școlarizarea contra cost a studenților din afara țării”

Deputatul Marilen Pirtea: “Șansă importantă: școlarizarea contra cost a studenților din afara țării”

Universitățile românești au potențial economic, iar cei care vorbesc de exploatarea acestuia sunt prea puțini. Este de părere deputatul PNL Timiș, Marilen Pirtea.

De ce nu privim universitățile românești ca pe o „industrie” în sine, care poate să genereze, pe de o parte, profit direct, din taxe de școlarizare, iar pe de altă parte, poate să antreneze și alte fluxuri economice în economiile locale? Pe scurt, asta înseamnă internaționalizare, școlarizarea contra cost a studenților din afara României.

Unele universități românești au făcut în ultimii ani investiții majore în infrastructură și în personal, în ciuda subfinanțării cronice. România este competitivă la costuri de locuire și este o țară a Uniunii Europene.”Suntem mai competitivi decât multe universități din America Latină de exemplu, țări cu care avem afinități lingvistice și spre care ne putem îndrepta atenția. În baza celor expuse, dar și a altor numeroase atuuri, consider că putem face din învățământul universitar românesc principalul produs de export al României.

Cât de performante sunt universitățile românești în peisajul global, raportat la cât de performantă este economia românească în plan global? De bine de rău, se descurcă onorabil în competiția globală, dacă ținem cont de resursele investite. Desigur, mă refer la acele universități care sunt mai tot timpul în primele 3% din lume și printre care se numără și Universitatea de Vest din Timișoara. Ei bine, dintre companiile românești, câte au rezultate comparabile?

Învățământul românesc este mult mai bine văzut din exterior decât în interiorul României și, dacă ne uităm mai atent, observăm că a rămas printre puținele domenii „neprivatizate” sau „nefrancizate” din România. Pentru a-și spori și mai mult atractivitatea, universitățile românești ar putea să investească mai mult în adaptarea la tendințele din economie, atât a programelor de studii, cât și a cercetării universitare”, transmite secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților, coordonator al Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL, deputat, Marilen Pirtea.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*