Social

Peste 3.000 de persoane au cerut azil anul trecut. Solicitările au fost depuse la Timişoara

Peste 3.000 de persoane au cerut azil anul trecut. Solicitările au fost depuse la Timişoara

În cursul anului 2017, polițiștii din cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara au gestionat procesarea a peste 3.000 de cereri de azil și au soluționat peste 1.200 de cereri în etapă administrativă, în 76 de cazuri fiind acordată o formă de protecție din partea statului român.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Timișoara, în cursul anului 2017, au gestionat procesele de înregistrare și procesare a cererilor depuse de străini pentru acordarea protecției din partea statului român și au derulat programe de integrare în societatea românească pentru beneficiarii unei forme de protecție.

Competența teritorială a centrului se întinde pe raza a șase județe, respectiv Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

Astfel, în perioada de referință au fost depuse 3.164 de cereri de azil, în creștere față de anul trecut, ca urmare a trecerilor frauduloase a frontierelor, cu preponderență în zona de vest a țării. Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil la C.R.P.C.S.A. Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul inspectoratului.

A fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și respectat principiul nereturnării, iar toate persoanele care au primit protecție internațională și solicitanții de azil au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.

Referitor la țara de origine, străinii care au solicitat acordarea unei forme de protecție din partea statului român, provin din state precum Siria, Irak, Pakistan și Afganistan.

Totodată, în ceea ce privește accesul la o nouă procedură de azil, au fost înregistrate 47 de cereri, în ușoară creștere față de anul 2016.

Analiza efectuată a reliefat faptul că, în cursul anului 2017, polițiștii din cadrul C.R.P.C.S.A. Timișoara au soluționat peste 1200 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă și, în 76 de cazuri, a fost acordată o formă de protecție. Astfel în cazul a 24 de străini a fost recunoscut statutul de refugiat și pentru 52 a fost acordată protecție subsidiară. Totodată, au fost emise 16  hotărâri prin care s-a constatat încetarea formei de protecție acordate.

Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, în perioada de referință, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonare Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pe linia procedurii de determinare a statului membru responsabil cu analizarea cererilor de azil depuse de solicitanții de protecție internațională, au fost transmise 417  cereri către alte state membre UE.

Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil, procesarea cererilor de azil în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, creșterea capacității actorilor relevanți în susținerea procesului de integrare socială a străinilor, precum și implementarea mecanismului de asigurarea a solidarității între statele membre, în cazul unor afluxuri de persoane aflate în nevoie de protecție, rămân acțiunile noastre prioritare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*