Sănătate

Mai puțin de jumătate dintre pacienții vârstnici cu fracturi de șold se recuperează complet

Mai puțin de jumătate dintre pacienții vârstnici cu fracturi de șold se recuperează complet

Fracturile de sold schimbă viață persoanelor vârstnice: Majoritatea nu se vor mai întoarce la același nivel de independență și activitate fizică, potrivit noilor cercetări.

Pentru persoanele vârstnice, șansele de a suferi o fractură de sold cresc pe măsură ce oasele se slăbesc. Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite raportează că peste 300.000 de persoane peste 65 de ani se internează anual că urmare a fracturilor de şold.

Recurgând la studiul Health and Retirement, reprezentativ la nivel național, Tang și colegii săi au revizuit datele a peste 730 de adulți peste 65 de ani (vârsta medie a fost de aproximativ 85 de ani) care au suferit o fractură de şold. Cercetătorii au analizat sănătatea și capacitățile fizice ale fiecărui pacient înainte și după fractură. Spre exemplu, puteau să se plimbe prin cartier sau să urce scările fără să se odihnească, înainte de a suferi fractura? După fractură, puteau să se îmbrace singuri și să meargă singuri la baie?

Oamenii de știință au descoperit că șansele de recuperare a mobilității la nivelul anterior fracturii a fost sub 50%, indiferent de nivelul anterior. O persoană din trei a revenit la capacitatea de funcționare zilnică anterioară, potrivit analizei. Doar o treime puteau să se miște că înainte și doar patru din zece persoane și-au redobândit fosta capacitate de a urca scările. Chiar și în cazul persoanelor foarte active înainte de fractură, rezultatele au fost doar puţin mai bune.

Autorii studiului au descoperit și că aproximativ o treime dintre pacienți au revenit la traiul independent fără ajutor. „Din experiența mea, cei care nu se recuperează suficient pentru un stil de viață independent au nevoie de mai mult sprijin acasă, pentru a se spăla, îmbrăca, merge etc” a precizat Tang. „Unii optează pentru un program de asistență pentru autonomie la domiciliu, alții se mută dintr-o unitate de îngrijire medicală într-un cămin de bătrâni. Rezultatele sugerează o rată de recuperare vizibil mai mică decât în studiile anterioare, au precizat cercetătorii. Cu toate acestea, fiind un studiu observațional, acesta nu a putut demonstra o relație de tip cauză-efect.

Dr. Maria Torroella Carney este șefa secției de medicină paleativă și geriatrică în cadrul Northwell Health din New Hyde Park, New York. Aceasta a catalogat studiul drept „important pentru că are potențialul de a-i educa pe pacienți și pe familiile acestora cu privire la așteptările realiste în cazul unei fracturi de şold la persoanele vârstnice. „Este important să încercăm să înțelegem care sunt obiectivele pe termen lung privind îngrijirea pacienților, adică dacă aceștia pot să suporte o intervenție chirurgicală sau nu” a explicat Carney.

Cel mai probabil pacienții se vor confrunta cu „un proces de reabilitare intensivă, asociat cu dureri și potențiale complicații”, a adăugat acesta. Carney susține că persoanele vârstnice se confruntă cu un risc ridicat de fractură de şold din cauza tulburărilor de mers, slăbirii mușchilor și pierderii masei musculare. Masă musculară scade odată cu vârstă, contribuind la osteoporoză, afecțiune caracterizată prin slăbirea și măcinarea oaselor. De aceea, osul iliac este predispus la fracturi.

Peste 95% dintre fracturile de şold ale persoanelor vârstnice sunt cauzate de căzături, iar trei din patru fracturi de şold au loc la femei, a raportat CDC. Pentru a preveni fracturile de şold, CDC le recomandă persoanelor vârstnice să discute cu medicul sau furnizorul de servicii medicale, pentru evaluarea riscului de căzături și luarea de măsuri preventive. Printre acestea se numără suplimentele de vitamina D, examinarea și posibila tratare a osteoporozei și identificarea medicamentelor care ar putea cauza stare de somnolență sau amețeli.

Medicii ar putea sugera și exerciții fizice care întăresc musculatura picioarelor și îmbunătățesc echilibrul, dar și măsuri prin care să-și facă locuința mai sigură. Pentru început, este important să eliminați orice surse de împiedicare de pe podele. La fel de bine ar fi să instalați bare de susținere lângă toaletă și dus și să instalați balustrade de o parte și de altă a scărilor.

 

(Sursa: New York Times)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*