Eveniment

Peste 100 de pomi de Crăciun, confiscați de polițiștii timişeni

Peste 100 de pomi de Crăciun, confiscați de polițiștii timişeni
Adora Beauty

Premergător sărbătorilor de iarnă, polițiştii timișeni intensifică acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul tăierii, transportului şi comercializării de materiale lemnoase şi a pomilor de Crăciun. Au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 9.000 de lei și au fost confiscați 113 pomi de Crăciun.

Având în vedere faptul că în luna decembrie se intensifică activităţile de tăiere, transport, prelucrare, procesare şi comercializare a materialelor lemnoase, în special arboretele de răşinoase, extrăgându-se exemplarele tinere de brad şi molid, pentru a fi valorificate sub forma „Pomilor de Crăciun”, polițiștii timișeni intensifică în această perioadă acțiunile în sistem  integrat  pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilicite și pentru asigurarea respectării legalităţii în domeniul silvic.

Poliţiştii acţionează, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, pe drumurile forestiere, pe drumurile publice, în zonele împădurite, în pieţe, târguri, oboare, staţii şi triaje CFR sau în alte locuri de depozitare şi/sau comercializare, în scopul depistării şi luării măsurilor prevăzute de lege faţă de cei care încalcă legislaţia în domeniul silvic.

 

Astfel în data de 21 decembrie, între orele 05.00 – 07.00 polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Timiș împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Timișoara și Direcției Silvice Timiș au executat o acțiune pe linia transportului, depozitării și comercializării pomilor de Crăciun pe raza municipiului Timișoara, fiind constatate 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 9000 de lei și au fost confiscați 101 de pomi de Crăciun.

În data de 20 decembrie a.c., polițiștii din cadrul municipiului Lugoj au depistat o autoutilitară care transporta 12 pomi de Crăciun pe strada Morilor din municipiul Lugoj, condusă de un bărbat de 44 de ani, fără a avea documente de proveniență.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, iar materialul lemnos a fost confiscat.

Pentru prevenirea comiterii unor fapte care contravin legislației silvice, în ceea ce privește recoltarea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun, polițiștii vă fac următoarele precizări:

Transportul pomilor de Crăciun se realizează doar în baza avizelor de însoțire cu regim silvic (aviz de însoțire primar — dacă transportul se efectuează de la locul de recoltare sau aviz de însoțire secundar pentru alte materiale decât cherestelele — dacă transportul se efectuează din depozite de material lemnos, piețe/târguri/oboare).

La achiziționarea pomilor de Crăciun de la locul de recoltare, din depozite, piețe/târguri/oboare se va solicita obligatoriu aviz de însoțire cu regim silvic, factură fiscală sau bon fiscal. În aceste situații, se va urmări dacă pe secțiunea de tăiere este aplicat dispozitivul special de marcat cu amprenta dreptunghiulară specific emitentului din cadrul căruia face parte personalul împuternicit să elibereze avizul de însoțire primar (situație valabilă doar pentru pomii de Crăciun recoltați de pe teritoriul național).

În situația achiziționării de pomi de Crăciun din supermarketuri (recoltați de pe teritoriul altor țări) se va solicita aviz de însoțire și factură fiscală/bon fiscal, pe secțiunea de tăiere nefiind aplicată amprenta dreptunghiulară a dispozitivului special de marcat.

Încălcarea legislației silvice care reglementează expedierea, transportul și comercializarea pomilor de Crăciun constituie contravenții silvice prevăzute de Legea nr. 171/2010 actualizată, cuantumul amenzilor fiind cuprins între 5.000 și 10.000 de lei, fiind dispusă și măsura complementară a confiscării pomilor de Crăciun.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*