În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, pentru perioada Sărbătorilor de iarnă se intensifică acţiunile de control sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor privind modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi comercializate alimentele de origine animală şi non-animală.
Inspectorii din cadrul DSVSA Timiş controlează modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile de producere, procesare, depozitare şi comercializare a alimentelor (abatoare, depozite, carmangerii, măcelarii, patiserii, cofetarii, magazine alimentare, supermarketuri), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, piețe agroalimentare şi târguri .
Acţiunile planificate cuprind întreg teritoriul judeţului, după cum urmează :
Unităţi supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor
- 26 unităţi – puncte de intrare a produselor în reţelele comerciale :
3 abatoare Industriale
1 abator de mică capacitate
2 abatoare păsări
1 centru tăiere păsări
14 depozite alimentare pentru produse provenite din comerţul intracomunitar şi/sau importuri
4 centre colectare / ambalare ouă
1 centru colectare vânat
- 375 alte unităţi comerciale supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor :
11 fabrici de procesare carne
5 fabrici procesare lapte
1 unitate procesare peşte
48 carmangerii
68 măcelării
2 unităţi de reambalare a produselor alimentare
88 depozite alimentare
119 supermarket -uri
33 laboratoare de cofetărie patiserie
III. 3795 unităţi de vânzare cu amănuntul şi unităţi de vânzare directă :
23 pensiuni turistice
533 restaurante
110 unităţi de catering
13 pieţe agroalimentare
2 târguri de crăciun
3114 magazine alimentare
- 74 exploataţii cu animale :
1 târg de animale de interes economic
45 exploataţii comerciale industriale de porcine
13 exploataţii comerciale tip a, de porcine
12 exploataţii comerciale industriale de găini ouă consum
2 exploataţii comerciale industriale pentru pui carne
1 exploataţie comercială industrială de curcani
PERSONALUL D.S.V.S.A. ALOCAT :
27 medici veterinari contractuali, repartizaţi pe unităţi, în program de permanenţă;
4 medici veterinari şi 4 asistenţi veterinari – funcţionari publici, repartizaţi în punctele de examinare trichineloscopică a cărnurilor;
6 medici veterinari şi 4 ingineri – tehnologia produselor alimentare, repartizaţi în echipe mobile de inspecţie / control oficial.
ASIGURAREA PROGRAMULUI DE PERMANENŢĂ:
– în timpul programului de lucru (luni – joi 08,30 – 17,00 şi vinerea 08,30 – 14,00) – prin permanenţă la sediul instituţiei
– în afara programului de lucru – permanenţă prin contactare telefonică – zilnic 24 h /24 h – medici veterinari special desemnaţi
EFECTUAREA EXAMENELOR TRICHINELOSCOPICE :
Puncte de examinare trichineloscopică a cărnurilor de porc (numai pentru persoane fizice) :
municipiul Timişoara
– piaţa Lipovei
– piaţa Doina
– piaţa Iosefin
municipiul Lugoj
– sediul CSVSA Lugoj – str. Nera nr. 4
PROGRAM DE ACTIVITATE :
În intervalul 04.12.2017 – 24.12.2017 şi intervalul 27.12.2017 – 07.01.2018 : luni – joi 08,30 – 17,00 şi vinerea 08,30 – 14,00; sâmbăta 09,00 – 15,00 şi duminica 09,00 – 13,00.
În celelalte localităţi din judeţ, examinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică (privaţi), din circumscripţiile sanitare veterinare.
EFECTUAREA CONTROALELOR OFICIALE:
Acţiunile de inspecţie/control oficial sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, se efectuează de către personalul D.S.V.S.A. Timiş desemnat în acest scop, constituit în echipe proprii, sau în echipe mixte, împreună cu celelalte instituţii judeţene competente, în baza protocoalelor de colaborare existente.
Sunt vizate prioritar unităţile ce constituie puncte de intrare a produselor alimentare în reţeaua comercială.
Se efectuează de asemenea, acţiuni în unităţile de depozitare, procesare şi comercializare a produselor de origine animală şi nonanimală, de pe întreg teritoriul judeţului.
OBIECTIVELE INSPECŢIILOR / CONTROALELOR OFICIALE:
– monitorizarea situaţiei epidemiologice a efectivelor de animale din fiecare localitate / fermă;
– respectarea condiţiilor de autorizare / înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
– monitorizarea importurilor şi intrărilor prin comerţul intracomunitar;
– trasabilitatea animalelor destinate sacrificării şi a produselor alimentare;
– respectarea programelor HACCP;
– respectarea normelor generale de igienă sanitară veterinară;
– respectarea condiţiilor de transport şi depozitare a alimentelor / materiilor prime destinate producţiei alimentare;
– verificarea condiţiilor de igienă la comercializarea produselor alimentare.
În cazul în care, cu ocazia controalelor oficiale, se identifică neconformități, se aplică pe loc măsuri de remediere în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor, sau se aplică sancțiuni contravenţionale şi după caz, complementar, retragerea/confiscarea produselor alimentare, suspendarea sau interzicerea funcționării unităților, impunerea unor măsuri urgente de igienizare a spațiilor şi locurilor respective.
“Până acum, au fost controlate un număr de 91 de unităţi, fiind constatate şi sancţionate un număr de 36 contravenţii la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (39,5%), constând în 11 avertismente contravenţionale şi 25 amenzi, în valoare totală de 37.240 lei. Totodată, au fost identificate şi confiscate un număr de 322 tone, produse de origine animală, care reprezentau un risc pentru sănătatea publică”, a precizat directorul executiv al DSVSA Timiş, dr. Adrian Radu Popa.