Cultură

Alaiul colindătorilor va străbate luni centrul Timişoarei

Alaiul colindătorilor va străbate luni centrul Timişoarei

Bătuta cu dubele, jocul caprei, colinde de fecior și fată: sunt doar câteva dintre datinile ce vor da farmec Alaiului colindătorilor, unul dintre cele mai așteptate evenimente ale fiecărei ierni și care și-n acest an va aduce, cu urări de bine și belșug, peste 350 de colindători din județul Timiș, Caraș Severin și Torac, Serbia, pe străzile Timișoarei.

Luni, 18 decembrie, la ora 11: 30, alaiul se va deplasa în ritmul colindelor de altădată de la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (str. E. Ungureanu nr. 1) în Piața Libertății, pe strada Alba Iulia, până în Piața Victoriei, unde va susține un program artistic în fața Operei, apoi va colinda Palatul Administrativ și Mitropolia Banatului.

Alaiul colindătorilor este un eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș  (CCAJT) și Consiliul Județean Timiș.

„Colindele readuc tradiția în zilele noastre, iar în județul Timiș sunt conservate în forma lor autentică”, subliniază managerul  CCAJT, Liliana Laichici.

Colinde arhaice, jocuri cum ar fi ”călușaru’” sau ”bătuta” cu dubele și jocul caprei vor fi aduse pe scenă de formațiile de dubași din Pietroasa, Curtea, Margina, Românești, iar grupurile de colindători din Giroc, Boldur, Coșteiu și Buziaș vor interpreta colinde de urare, de gazdă, colinde de fecior și fată prin care sunt invocate bunăstarea și voia bună. Spiritul sărbătorilor de iarnă este celebrat și prin mișcarea corală bănățeană, reprezentată de Corul Asociației Pentru Artă și Cultură Românească ”Vichentie Petrovici Bocălut” din Torac, Serbia, Corul Parohiei din Criciova, Corul Parohiei din Comloșu Mare, Corul Școlii de Arte Timișoara ”Steluțe bănățene” coordonat de prof. Iasmina Iova și grupul vocal din Buziaș coordonat de prof. Liliana Savu – Badea.

Urmând tradiția bănățeană Fanfara „Pro Amicitia” și Fanfara populară din Mercina, comuna Vărădia, jud. Caraș Severin vor interpreta colinde și cântece bătrânești.  Din lada de zestre  a Banatului de Câmpie au fost scoase costume vechi din zona Boldurului care sunt purtate și astăzi cu mândrie de colindători de toate vârstele.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*