Cultură

Istoricul timișorean Victor Neumann, propus membru al Academiei Române, reușite în lanț la târgul de carte Gaudeamus

Istoricul timișorean Victor Neumann, propus membru al Academiei Române, reușite în lanț la târgul de carte Gaudeamus
Adora Beauty

Victor Neumann a lansat la târgul de carte Gaudeamus patru cărți: Tentația lui Homo Europaeus. Geneza ideilor moderne în Europa Centrală și de Sud-Est, ediția a IV-a., Ideologie și Fantasmagorie, ediția a II-a., Neam, Popor sau Națiune?, ediția a III-a., Conceptualizarea istoriei și limitele paradigmei naționale, ediția I.

La lansare au participat, alături de autor, acad. Răzvan Theodorescu și prof. Adrian Cioroianu, care au evidențiat meritele științifice ale istoricului timișorean, rezultatele noi ale cercetărilor sale, valoarea națională si europeană a scrierilor sale. Academicianul Răzvan Theodorescu a subliniat faptul că, ținând seama de activitatea de excepție a autorului, l-a recomandat Academiei Române. Acceptarea istoricului ca membru al Academiei este nu doar o recunoaștere a creativității științifice a istoricului, ci și un gest prin care Academia însăși va avea de câștigat.

Răzvan Theodorescu a vorbit despre studiile lui Victor Neumann având ca teme istoria culturală a Europei Centrale, <coridoarele culturale>, istoria Banatului si a Transilvaniei, istoria României în context european și a evidențiat aplecarea specială a acestuia spre interferențe religioase, sociale, culturale, fapt posibil prin cunoașterea mai multor limbi zonale si internaționale. Tentația lui Homo Europaeus a fost cel mai mult comentată de academician, socotită o carte de referință a istoriografiei contemporane atât în România, cât și în Europa. După patru ediții în română, după edițiile în engleză, spaniolă și sârbă, volumul va apărea într-o ediție completată și adăugită la o prestigioasă editură din Londra. Academicianul Răzvan Theodorescu a avut numai cuvinte de laudă pentru istoricul timișorean, spunând că este încântat de fostul său doctorand, apreciindu-l ca fiind strălucit atât în vremea pregătirii tezei, cât și prin ceea ce a reușit ca cercetător, ca profesor la o catedră universitară, coordonator de studii doctorale, iar in ultimii ani ca director al Muzeului de Artă Timișoara.

Adrian Cioroianu a vorbit cu la fel multă afecțiune despre colegul și prietenul său, despre contribuțiile lui la înființarea unei școli doctorale internaționale de istorie conceptuală la Universitatea din Timișoara, unică în România, despre rolul acestuia în formarea tinerilor profesioniști români și străini in domeniul istoriei și contribuția importantă la afirmarea în context național și european a Universității din Timișoara.

Victor Neumann i-a mulțumit academicianului Răzvan Theodorescu, președintele secției de artă și istoria artei a Academiei Române, precum și profesorului Adrian Cioroianu, fost decan al Facultății de Istorie a Universității București, actualmente ambasadorul României la UNESCO, pentru elogierea meritelor sale de cercetător și profesor. La rândul său a vorbit despre importanța studiilor dedicate Europei Centrale, despre înțelesul pe care l-a acordat regîndirii rolului Școlii ardelene în contextul mișcărilor intelectuale românești și europene de sfârșit de secol XVIII și început de secol XIX. A reluat câteva dintre argumentele cărților sale, stăruind asupra rolului istoriei conceptelor și a istoriei conceptuale în înnoirea discursului istoriografic românesc și central-est european. A prezentat pe scurt sensul conceptelor de neam, trib, specie și diferența dintre acestea și conceptul de națiune. A arătat că românescul neam își are originea în maghiarul nem. În final, a acordat autografe și a răspuns cu plăcere întrebărilor publicului.

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*