În perioada 18 octombrie – 01 noiembrie, comisarii CJPC Timiș au desfășurat o acțiune de control privind calitatea, modul de comercializare și etichetarea preparatelor din carne existente la comercializare (conserve din carne).
Controlul a urmărit în principal: calitatea preparatelor din carne existente la comercializare prin verificarea: existența (documentelor de proveniență), facturi; încadrării în data durabilității minimale la data limita de consum, declarate de producător; condiții la depozitare, comercializare; modul de informare a consumatorilor prin înscrierea elementelor de identificare si caracterizare privind etichetarea produselor alimentare; modul de afișare a prelurilor pe unitatea de măsură in cazul preparatelor din carne comercializate.
Astfel, au fost verificați 17 operatori economici, constatându-se abateri de la legislația privind protecția consumatorilor la un număr de 12 operatori economici, s-au controlat 2048 kg carne qi preparate din carne, constat6ndu-se abateri la 166 kg carne si preparate din carne.“Principale abateri constatate au fost: comercializarea de produse din carne avand data limita de consum depasita; depozitarea preparatelor din carne contrar specificaliilor stabilite de producător pe eticheta produsului; comercializarea de produse si preparate din carne, care nu aveau atasate etichete cu elementele de identificare, comercializarea de produse si preparate din carne, care aveau eticheta deteriorată”, spune comisar șef , Mihaela Ignat.
Pentru nerespectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor s-au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, din care 6 avertismente și 9 amenzi contravenționale în sumă de 75.000 lei.
In urma verificărilor s-a dispus măsura de oprire temporara de la comercializare la 123 kg carne și preparate din carne în valoare de 2617 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman la 43 kg preparate din carne in valoare de 899 lei.