Administrație

Euroregiunea DKMT, la ceas aniversar. 20 de ani de la înființare

Euroregiunea DKMT, la ceas aniversar. 20 de ani de la înființare

Eveniment important pentru euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), care a marcat 20 de ani de la înființare. Acțiunea a avut loc în cadrul unei ședințe festive la care au luat parte reprezentanţii judeţelor Arad, Caraş-Severin şi Timiş, Csongrad, Bekes, Bacs-Kiskun – Ungaria, dar și ai Provinciei Autonome Voivodina, din Serbia.

Am avut ședința comună. A fost ocazia să analizăm prin priecte și posibilități în ultimii douăzeci de ani ai DKMT. Ce am realizat, am reușit să ne cunoaștem mai bine.Vă amintesc că este vorba de proiecte cum ar fi Calea ferată cooperarea potențialului touristic, treceri de frontiere pe râuri. În numele Voivodinei pot să spun că sunt mulțumit de cooperare în ultimii 20 de ani”, a subliniat Igor Mirovic, președintele Guvernului Provincial, președinte în exercițiu al cooperării regionale DKMT .

S-au împlinit 20 de ani de la momentul istoric al semnării protocolului de cooperare care a dus la crearea Euroregiunii DKMT (Dunăre-Criș-Mureș-Tisa), o entitate alcătuită din regiunile aflate la granița dintre România, Ungaria și Serbia. În acest timp, Euroregiunea s-a dovedit a fi motorul cooperării trilaterale, apropiind comunitățile prin proiectele realizate în comun. Cu prilejul aniversării celebrate la Novi Sad, în Serbia, am făcut retrospectiva realizărilor și am reiterat dedicarea Consiliului Județean Timiș pentru respectarea angajamentelor asumate, în special în contextul implementării și planificării unor proiecte de anvergură în infrastructura regională”, a transmis președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

În plus, Călin Dobra a declarat că un proiect important se află pe agenda administrațiilor județene din euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa. Este vorba despre autostrada Timișoara-Belgrad.“Am trecut la proiecte majore, de infrastructură, proiecte cu Voivodina de a comunica pe canalul navigabil Bega, proiect de a relua discuția privind realizarea autostrăzii Belgrad-Timișoara și un proiect foarte important pentru dezvoltarea județului Timiș și a Voivodinei este cel cultural, Timișoara-Novi Sad 2021. Legat de aceste proiecte de infrastructură discutăm și cu partea maghiară. Mai mult, putem spune că ne implicăm într-un proiect major în domeniul sănătății, pe care sperăm să-l ducem la sfârșit”.

La rândul său, președintele CJ Arad, Iustin Cionca a declarat: “Este și un moment de bilanț a celor 20 de ani. Ne uităm în urmă și vedem o dezvoltare economică a țărilor nostre, vedem parteneriate și proiecte. Dacă ne uităm în urmă cu 10 ani, România a intrat în UE în 2007 și am făcut un bilanț. Am reușit să accesăm peste un milliard de euro. Asta înseamnă dezvoltare economică. La asta a contribuit și DKMT. Ne gândim că este un moment de reflecție pentru viitor și va trebui să profităm pentru că euroregiunea are două capitale culturale europene și să construim în continuare”.

Reamintim, Actul de înfiinţare a fost semnat la Szeged în 21 noiembrie 1997, de către Viorel Coifan ca preşedinte al CJ Timiş.

La sfârşitul alocuţiunilor a avut loc proiecţia unui film, o retrospectivă a celor 20 ani de DKMT, apoi au fost înmânate plachete aniversare, atât foştilor cât şi actualilor preşedinţi. În plus a avut loc  un concurs de fotografie, unde au participat 68 fotografi, din euroregiune, iar după jurizare șase dintre aceştia au primit diplome.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*