Social

”Acordul global” va fi inclus în calculul pensiilor, conform viitoarei legi. O spune Olguța Vasilescu!

”Acordul global” va fi inclus în calculul pensiilor, conform viitoarei legi. O spune Olguța Vasilescu!

Deputatul PSD Cristina Burciu susține că ”acordul global” va fi inclus în calculul pensiilor, conform viitoarei legi pe care guvernul PSD o pregătește. Social-democrata a anunțat că informația o are de la însăși ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Asociaţia Pensionarilor şi Persoanelor Vârstnice ”Dr. Ioan Raţiu” din municipiul Turda, prin preşedintele Emilia Szilagyi, a transmis un memorandum deputatul PSD Cluj Cristina Burciu prin care se solicita ca ”acordul global” să fie luat în considerare la momentul calcului pensiilor. Conform social-democratei, ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a demarat, conform programului anual de lucru al Guvernului, o amplă activitate de reevaluare a legislaţiei pensiilor din România, studiindu-se posibilitatea asigurării, pentru toţi pensionarii, a unor venituri echitabile, corelate cu contribuţia acestora adusă în timpul vieţii active la bugetul asigurărilor sociale de stat. În cadrul demersului de reevaluare a legislaţiei din domeniul pensiilor, obiectivul cheie este reprezentat de corectarea disfuncţiilor din sistem, în scopul reducerii deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat, prin eliminarea inechităţilor şi îmbunătăţirea colectării veniturilor”.

În ceea ce priveşte solicitarea pensionarilor turdeni ca acordul global să fie inclus în calculul pensiilor, Lia-Olguţa Vasilescu a răspuns: ”Referindu-ne la sumele încasate pentru lucrul în ”acord global”, trebuie specificat că, anterior datei de 1 aprilie 2001, erau reglementate mai multe forme de retribuire: în acord sau cu bucata (acord direct, acord global, acord indirect, acord progresiv), în regie sau după timp, forma de retribuire pe bază de tarife sau cote procentuale din valoarea achiziţiilor, desfacerilor sau prestărilor de servicii. ”Acordul global”, aşa cum era reglementat de legislaţia de salarizare anterioară datei de 01.04.2001, nu reprezenta un spor la salariu, ci o formă de retribuire (funcţie de realizarea unui produs, unei lucrări etc.). În funcţie de gradul de realizare a lucrării, durata, gradul de reducere a cheltuielilor de producţie, etc., grupul de muncitori care lucrau ”în acord global”, erau retribuiţi, după caz, cu sume mai mari sau mai mici decât salariul tarifar de încadrare. Altfel spus, sumele primite pentru lucrul în acord global, înlocuiau salariul tarifar de încadrare şi sub nicio formă acestea nu pot fi considerate sporuri (a se vedea în acest sens prevederile art. 12 din Legea nr. 5711974 privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii). Pentru a proteja, însă, acele categorii de persoane care, lucrând “în acord global”, nu încasau salariul tarifar, ci sume mai mici, s-a reglementat ca la stabilirea pensiilor elementul de bază pentru calculul punctajului anual să fie salariul înregistrat în carnetul de muncă şi nu venitul efectiv realizat”.

”În prezent, este demarată o amplă activitate de reevaluare a legislaţiei sistemului public de pensii. Propunerea făcută a fost reţinută şi urmează să fie analizată la modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, a concluzionat ministrul Vasilescu, în răspunsul trimis interpelării deputatului Cristina Burciu.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*