Social

Citrice tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii. Citiţi cu atenţie etichetele!

Citrice tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii. Citiţi cu atenţie etichetele!

Directorul general al Autorității pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele dintre acestea sunt conservate cu Imazalil (E233), o substanţă foarte periculoasă, folosită pentru combaterea bolilor la plante, informează agenția de presă News.ro. Utilizarea acestei substanțe în agricultură este interzisă de legislaţia UE.

“Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o acțiune fungicidă”, subliniază Paul Anghel.

El a dat drept exemplu o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Substanța ar putea fi cancerigenă. Atacă ficatul şi rinichii.

“Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.

“Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel.

Legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol – Imazalil în agricultură.

La un control din luna iulie, inspectorii ANPC au găsit în magazinele și piețele din toată țara peste 60 de tone de fructe și legume care nu respectau normele legale. Peste 600 de kilograme de marfă au fost retrase atunci de la comercializare.

Sursa: stiri.tvr.ro

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*