Educație

Prof.dr. Tudor Bompa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPT

Prof.dr. Tudor Bompa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UPT

Eveniment important la Universitatea Politehnica Timișoara! Prof.dr. Tudor Bompa, unul dintre specialiștii de top la nivel mondial, care a revoluționat metodele de antrenament ale sportivilor din lumea întreagă, a fost invitat de onoare al UPT, care i-a conferit, în cadrul Săptămânii Politehnicii, titlul de Doctor Honoris Causa.

Ceremonia de decernare a titlului onorific Doctor Honoris Causa prof.dr. Tudor Bompa, de la Universitatea York din Toronto, Canada, a avut loc in acesta dupa-amiaza în Sala Mare a Senatului Universităţii Politehnica Timişoara. “Suntem în Săptămâna Politehnicii, unde marcăm 97 de ani de existență.  Domnul profesor Tudor Bompa a fost aproape zece ani un om al școlii noastre Politehnica și cred că prin acest eveniment marcăm simbolic rămânerea pe veci a profesorului Bompa”, a transmis rectorul UPT, prof.univ.dr. Viorel Șerban.

Tudor Bompa este cunoscut ca omul care a revoluționat metodele de antrenament occidentale. După mai mult de 40 de ani de muncă în arena sporturilor internaționale, el este considerat unul dintre specialiștii de top ai lumii în ceea ce privește periodizarea, planificarea, performanța și antrenamentul de forță.“M-am simțit extraordinar la UPT când am lucrat aici. Au fost anii maturizării mele ca om, dar și ca profesionist. Ceea ce am învățat aici am putut să duc mai departe în țările pe unde am umblat sau m-am stabilit. Este o onoare deosebită să primesc acest titlu”, a precizat prof.dr. Tudor Bompa.

Tudor Bompa s-a născut la data de 23 decembrie 1932, în oraşul Năsăud, din nordul Ardealului românesc. Primele clase şcolare le-a urmat în oraşul natal, iar în anul 1949 s-a transferat la Şcoala Sportivă din Cluj-Napoca, sub patronajul Universităţii „Victor Babeş”. În perioada junioratului a făcut parte din lotul naţional de atletism, obţinând medalii de argint şi bronz, la Campionatele Naţionale, în probele de pentatlon, suliţă şi disc. A urmat cursurile Institutului de Cultură Fizică şi Sport, instituţie universitară sportivă prestigioasă din capitala României, Bucureşti, pe care le-a absolvit la vârsta de 24 ani, în anul 1956. În Bucureşti a activat în Clubul Casei Centrale a Armatei, CCA, obţinând şase titluri de campion al României la canotaj şi a câştigat o medalie de argint, în anul 1958, la Campionatul European. Încă din studenţie, dar mai ales după absolvirea facultăţii (1960-1970), a deţinut funcţiile de Director al Clubului Sportiv CCA, asistent universitar la Institutul Politehnic Timişoara şi Universitatea din Bucureşti şi Director de atletism la Politehnica Timişoara. Pentru sportivii de performanţă, începând din anul 1960, a pus bazele unor noi metode de antrenament, care au fost făcute publice pentru prima dată în revista „Studii şi cercetări” – Politehnica Timişoara, Tudor Bompa făcând parte din board-ul editorial.

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*