Cultură

Erendira & bună-sa, în premieră la sala Studio a Teatrului Maghiar

Erendira & bună-sa, în premieră la sala Studio a Teatrului Maghiar
Adora Beauty

La 90 de ani de la nașterea lui Gabriel García Márquez, Asociația Culturală Arte-Factum și regizorul Kocsárdi Levente aduc pe scenă un spectacol inspirat de câteva dintre cele mai seducătoare povești ale scriitorului columbian laureat al Premiului Nobel pentru Literatură. Spectacolul ”Erendira&bună-sa” va avea premiera duminică, 12 noiembrie 2017, cu două reprezentații, de la ora 18:00 și de la ora 20,30, în sala Studio a Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” din Timișoara.

”Proiectul reunește tineri actori din Timișoara, Cluj-Napoca, Turda și Arad, majoritatea având în comun experiențe și amintiri din facultate și de la studiile de masterat la facultatea de teatru a Universității clujene, iar show-ul începe chiar cu petrecerea lor de despărțire de studenție. Incredibila și trista poveste a candidei Erendira și a bunicii sale fără suflet, Toamna patriarhului și Un domn foarte  bătrân, cu niște aripi uriașe, scrierile lui Márquez care ne-au inspirat, sunt doar pre-texte care le dau actorilor și personajelor lor prilejul să treacă linia subțire, continuu fluidă, dintre teatru și realitate. Spectacolul nostru pune în discuție condiția actorului tânăr și  puterea lui de a discerne între ficțiune și adevăr, între realitate și ”trăirism”, cât  de pregătiți sunt ei pentru acest joc cu focul și pentru pericolele lui, uneori înspăimântător de concrete. Totodată, încercăm în acest spectacol să vorbim asumat și responsabil despre cele mai monstruoase forme despre abuz. Exploatarea sexuală a unei copile nu poate fi (doar) o poveste exotică sau o știre cu care tindem să ne obișnuim, dincolo de ficțiunea genială care ne-a inspirat, este o realitate atroce. Erendira&bună-sa este, așadar, teatru de explorare și experiment, teatru-școală și teatru- militant, însă,mai mult decât orice, este un spectacol de teatru cu actori tineri”, explică regizorul spectacolului.

Interpreți ai spectacolului sunt actorii Diana Tușa, Irina Maria Barbir, Bianco Erdei, Dragoș Lupău, Corinias Caraba și balerinul Alin Radu. Alături de regizorul Kocsárdi Levente, echipa de creație îi reunește pe M.C Donici (scenografie), Olimpiu Vuia (video artist), Simona Donici (dramaturgie), Andrei Délczeg (light design), Alexandru Uncruțiu (sound design). Spectacolul se desfășoară în limba română.

”Erendira&bună-sa” este un spectacol produs de Asociația Culturală Arte-Factum. Eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Consiliului Local și Primăriei Timișoara, al Casei de Cultură a Municipiului. Partener: Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara.

Rezervări de locuri pentru premieră se fac la Agenția Teatrului Maghiar (str. Alba Iulia nr.2), orar: luni vineri, orele 16-19.

 

Friends Arena

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*