Administrație

Locația aleasă pentru realizarea Centrului de colectare și depozitare legume-fructe a iscat scandal

Locația aleasă pentru realizarea Centrului de colectare și depozitare legume-fructe a iscat scandal

Comisia de implementare a proiectului “Centre de colectare și depozitare legume-fructe în județul Timiș – proiect pilot” a decis locația. Cu 8 voturi din 11 pentru, niciun vot împotriva și 3 abțineri, locația stabilită pentru proiectul pilot este în comuna Tomnatic (bazinul legumicol Lovrin-Gottlob-Tomnatic).

Vorbim despre un proiect-pilot pe care CJ Timiș îl are în plan de realizare și sprijină micii producători locali agricoli, prin crearea unui centru de colectare, sortare, depozitare și desfacere a produselor agricole locale în vederea comercializării lor, către lanțurile de magazine. Proiectul vizează crearea, pe parcursul acestui an, a unui centru de colectare legume-fructe, cu perspectiva realizării în anii următori a mai multor astfel de centre, în funcție de necesitatea și specificul județului.

Astfel că locația aleasă de comisia CJ în comuna Tomnatic a Centrului de colectare legume-fructe a iscat scandal. Edilului comunei Lovrin, Marius Graur reclamă faptul că obiectivul era știut de la început, deși inițial s-a decis realizarea acestui centru de legume-fructe la Lovrin, iar comuna Tomnatic a fost aleasă politic. În plus, nu s-a ținut cont de avantajele comunei Lovrin pentru legumicultori și cetățeni. “A fost ales Tomnatic, clar, politic. Am avut speranța că centrul se va face la Lovrin, datorită poziției comunei noastre, dar și a legumicultorilor din zonă. Comisia care s-a deplasat în teren în localități a trecut în mare viteză. Obiectivul era știut de la început. Am fost dezamăgit și de discuțiile pe care le-am avut cu doamna vicepreședinte Roxana Iliescu, care s-a comportant cu mine ca și cu un client când își desfășura activitatea de avocat. M-a făcut să cred că sunt cel mai îndreptățit să se facă acest Centru de legume și fructe la Lovrin, iar la finalul procesului să pierd. Terenul de la Tomnatic figura extravilan, în două săptămâni a fost trecut același CF în intravilan, iar printr-o hotărâre de Consiliu Local a fost trecut înscriere provizorie în domeniul public, lucru pe care pot să-l fac și eu în Consiliul Local în trei zile. Mie mi s-a invocat că eu am CF-uri dar sunt în domeniul public. Aici discutăm despre o locație în care venim în sprijinul cetățenilor și al legumicultorilor. Asta mă deranjează, că nu s-a ținut cont de condițiile obiective și să se facă o analiză pertinentă pentru construirea unui asemenea centru de legume. Tomnatic este așezat înafara drumului național, drumului european”, explică primarul comunei Lovrin, Marius Graur.

Potrivit reprezentanților CJ, a fost acceptată propunerea de stabilire a următoarelor doua locații, astfel: Deta, 11 voturi din 11 pentru (bazinul legumicol Giera-Deta-Gătaia); Mănăștiur, 7 voturi din 11 (bazinul legumicol Belinț-Lugoj-Mănăștiur).

Centrul de colectare, sortare, depozitare și desfacere a fructelor si legumelor va fi destinat în special micilor producători locali și celor din arealul învecinat. Va fi structurat în zona de încărcat, descărcat, sortat și ambalat și de zona de depozitat. Aici vor putea fi depozitate legume rădăcinoase (cartofi, morcovi, telină, ceapă, pătrunjel, sfeclă) și neradăcinoase (roșii, castraveți, ardei, vinete), fructe (mere, pere, struguri, zmeură). Fiecare produs necesită condiții diferite de depozitare: temperatură și umiditate corespunzătoare, astfel acesta va fi dotat cu camere frigorifice.

Proiectul este finanțat din bugetul CJ. Astfel că sunt alocate 4,5 milioane lei pentru realizarea proiectului-pilot în ceea ce privește strategie, studiu de fezabilitate, proiect tehnic și realizare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*