Cultură

Gob Squad, Markus & Markus și o producție a Teatrului German în primele două zile ale Festivalului Eurothalia

Gob Squad, Markus & Markus și o producție a Teatrului German în primele două zile ale Festivalului Eurothalia

Începe cea de-a șaptea ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara (TGST). În programul primelor două zile ale festivalului se regăsesc următoarele spectacole:

„Ibsen: Strigoii”, o producție Markus&Markus (Germania) vineri, 6 octombrie, la ora 18 și sâmbătă, 7 octombrie, la ora 18, în sala Studio a Teatrului „Csiky Gergely” Timișoara,

„Western Society”, o producție a companiei Gob Squad (Germania) vineri, 6 octombrie, la ora 20 în sala Teatrului German și „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” de G. G. Márquez, în versiunea scenică și în regia lui Yuri Kordonsky, sâmbătă, 7 octombrie, la ora 20 în sala Teatrului German.

Colectivul Markus & Markus din Hildesheim practică o formă distinctă de teatru politic de investigație. În spectacolele acestei companii, granița dintre teatru și realitate este complet dizolvată, provocând dezbateri intense. „Ibsen: Strigoii” utilizează tema principală din piesa scrisă de Ibsen, în care personajul principal Osvald își roagă mama să-l ajute să moare. Aceasta are îndoieli și împreună cu ea, multe societăți din întreaga lume se întreabă dacă există sau nu dreptul la o moarte asistată. Colectivul Markus & Markus și-a întâlnit propriul Osvald, pe Margot, în vârstă de 81 de ani, în 1 aprilie 2014. A însoțit-o cu camera în ultimele zile ale vieții, în timp ce aceasta își făcea ordine în lucruri, la ultimile întâlniri cu medicii, la petrecerile de adio, iar în cele din urmă și în Elveția. Acolo, de câțiva ani, câteva organizații acordă asistență la moarte, în limitele foarte restrânse ale legii. În 22 mai 2014 colectivul a participat la înmormântarea lui Margot. „Ibsen: Strigoii” este un spectacol despre moarte și în același timp un elixir al vieții, deoarece: „Atâta timp cât se vorbește despre mine și atâta povestea mea este spusă, eu nu sunt mort.“

Gob Squad este un colectiv de artiști britanici și germani, fondat în 1994, care explorează întrepătrunderea dintre artă, mijloace media și viața reală, prezentându-și producțiile atât în teatre, dar și în spații neconvenționale precum galerii, magazine, parcări, hoteluri sau pe stradă. Spectacolele lor au fost prezentate aproape pe toate continentele. Colectivul a fost distins de-a lungul timpului cu premii precum Premiul Institutului Goethe, în cadrul Festivalului Impulse sau Premiul Drama Desk pentru experiențe teatrale unice.

„Western Society” este un portret al civilizației secolului XXI, asemănător unei rame prin care putem trage cu ochiul în sufrageria unei familii pe care nu o cunoaștem, dar în care ne putem recunoaște. Fascinată de tehnologie, compania Gob Squad pătrunde cu acest spectacol în centrul unei familii vestice, aducând pe scenă un film nevizionat și nespectaculos despre o sufragerie anonimă, despre o reuniune de familie, aflată undeva la marginea lumii occidentale. În timpul unei petreceri, într-o cameră plină cu oameni, familia, prietenii și străinii sunt ținuți împreună de mașinăria numită karaoke: singuri împreună și împreună singuri. Ce facem aici? Ce este asta? Este aceasta fericirea? Performerii continuă să își pună aceleași întrebări, mirându-se cum oare au ajuns în locul în care sunt astăzi.

Spectacolul „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este cea mai recentă producție a TGST. Regia este semnată de Yuri Kordonsky, decorul este creația lui Helmut Stürmer, în timp ce costumele sunt realizate de Ioana Popescu. Muzica este compusă de Tibor Cári, iar dramaturgia este asigurată de Rudolf Herbert. Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. „Eréndira… ” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*