Sănătate

Care sunt semnele că ficatul este intoxicat și ce e de făcut pentru a-l însănătoși

Care sunt semnele că ficatul este intoxicat și ce e de făcut pentru a-l însănătoși

Semnele că ficatul este intoxicat sunt foarte importante. Dacă nu-ți dai seama la timp, te poți trezi că ai o boală gravă. Ficatul este un organ important fără de care nu am putea trăi. El secretă bila, substanță care ajută la digestie. Totodată are rolul de a distruge bacteriile, materiile toxice și deșeurile din corp.

Ficatul metabolizează carbohidrații (menține un nivel normal al glucozei în sânge), lipidele (sintetizează colesterolul, asimilează acizii grași) și proteinele. Procesează medicamentele și alte substanțe cu potențial toxic, cum ar fi alcoolul. Reglează nivelul hormonilor din sânge (ex. hormonii tiroidieni sau estrogeni). Secretă bilirubina. Stochează vitamine și minerale. Ajută la formarea vitaminei D în corp. De aceea, este vital să știi care sunt semnele că ficatul este intoxicat și ce e de făcut pentru a-l însănătoși.

Ficatul, greu încercat de substanțe toxice

Ficatul este singurul organ intern capabil să se regenereze. După o operație chirurgicală sau după ce a fost afectat de substanțe chimice el își poate reveni și forma un ficat nou. Dacă a rămas un sfert de ficat sănătos, acesta poate crește la loc la dimensiunile originale. Totuși, el trebuie ajutat să se refacă. Chiar și dacă nu ai suferit o operație, ficatul tău poate fi greu încercat din cauza substanțelor toxice pe care trebuie să le proceseze zilnic. Așa că, din când în când, este nevoie să-l ajuți pentru a te asigura că este sănătos, astfel încât întregul tău organism să fie în bună stare.

Semnele că ficatul este intoxicat

    ai limba foarte încărcată şi un miros urât al respiraţiei;

    ai senzația de amețeală;

    suferi de balonări şi gaze de fermentaţie în exces;

    migrene şi dureri de cap;

    insomnii, somn agitat;

    urină încărcată sau prea limpede;

    culoare galbenă a pielii, privire obosită, albul ochilor îngălbenit;

    nas roşu şi pete de culoare închisă pe faţă.

Ce să faci atunci când observi semnele că ficatul este intoxicat:

    Evită factorii de risc (alcoolul, zahărul rafinat, grăsimile trans);

    Dacă trebuie să iei antibiotice sau alte medicamente care afectează ficatul, cere-i medicului un supliment alimentar care să-l protejeze;

    Odihnește-te suficient. Lipsa somnului și stresul îl pot afecta foarte mult;

    Legumele și fructele nu trebuie să lipsească din meniul tău zilnic. Totodată, ar fi bine ca o săptămână să renunți la carne și ouă, care încarcă organismul de grăsimi animale.

Sursa: libertateapentrufemei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*