Politic

Marian Cucșa, deputat ALDE: “După sănătate, învățământul din România constituie o prioritate națională”

Marian Cucșa, deputat ALDE: “După sănătate, învățământul din România constituie o prioritate națională”

Noul an școlar le aduce tuturor elevilor din România o facilitate care ar fi trebuit implementată demult: vor beneficia de abonamente gratuite în mijloacele de transport cu care se deplasează la școala unde învață.

Având în vedere art. 32 din Constituție, prin care învățământul din România constituie o prioritate națională, Marian Cucșa, deputat ALDE, a sprijinit și a votat astăzi proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.69/2016 pentru completarea art.84 din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi a art.45 din Legea Serviciilor de Transport Public local nr.92/2007, precum şi pentru abrogarea art.15 din Ordonanţa Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare.

Concret, proiectul de lege care a fost votat în Camera Deputaților prevede ca toți elevii de pe teritoriul României să beneficieze de abonamente gratuite pe  mijloacele de transport cu care se deplasează la școala unde învață.“Un lucru important de menționat este acela că mecanismul actual de decontare plafonată nu acoperă tariful integral decât pentru o mai mică parte din abonamentele emise de transportatori, iar în multe cazuri diferența de preț nedecontată este foarte mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate”, a transmis deputatul ALDE, Marian Cucșa.

În acest sens, în anul școlar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. De asemenea, proiectul de lege aprobat prevede ca operatorul de transport rutier să aibă obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor și să asigure transportul rutier al elevilor.

Marian Cucșa a sprijinit demersul legislativ al acestei inițiative pentru că este o decizie cu un impact semnificativ în ceea ce privește reducerea abandonului școlar, fenomen care are drept consecințe șomajul, excluziunea socială și sărăcia.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*